Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 00:00

Δελτίο Τύπου ΕΔΔΕ για την Παγκόσμια μέρα Υγείας

Who-logo

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ. / WHO) είναι ένας αυτόνομος διεθνής διακρατικός οργανισμός που αποτελεί εξειδικευμένη υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών(ΟΗΕ) και ασχολείται με τη διεθνή δημόσια υγεία. Ιδρύθηκε επίσημα το 1948 και εδρεύει στη Γενεύη.

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου (η ημερομηνία ίδρυσης του (Π.Ο.Υ. / WHO) εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και γι φέτος είναι αφιερωμένη στη μάχη κατά του διαβήτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του (Π.Ο.Υ. / WHO) τα περιστατικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τετραπλασιάστηκαν από το 1980έως σήμερα και ανέρχονται σε 422 εκατομμύρια (8,5% του παγκόσμιου πληθυσμού) με τα πιο πολλά να είναι σε ανεπτυγμένες χώρες και με κύρια αιτιολογία την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας.

Η αύξηση αυτή προκαλεί σειρά κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων ειδικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ειδικά για την χώρα μας, που βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, η αύξηση των περιστατικών διαβήτη (περίπου τριπλασιασμός το αντίστοιχο χρονικό διάστημα) αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και αυτό γιατί ο διαβήτης είναι στενά συνδεδεμένος με μια σειρά από σοβαρές παθήσεις όπως καρδιοαγγειακά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια κλπ που συχνά καταλήγουν σε θάνατο. Έχουν υπολογιστεί ότι οι 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους θάνατοι από το διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Ο Διαβήτης είναι μία πάθηση που μπορεί και να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσα από μία συνολική προσπάθεια Πολιτείας και ειδικών. Απαιτείται συντονισμός δράσης για ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία. Χρειάζονται σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης της άθλησης σε όλες τις ηλικίες και στάδια ζωής. Είναι αναγκαία η ύπαρξη δράσεων προς τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και προς τους καταναλωτές για ασφαλέστερα και ποιοτικότερα τρόφιμα με λιγότερη ζάχαρη και παράγωγά της.

Πέρα από όλα αυτά όμως, όπως επισημαίνει και η ανακοίνωση του Π.Ο.Υ. / WHO πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα επιτρέψουν τη πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα και τα σκευάσματα στους ήδη νοσούντες.
Εκτός από την κληρονομικότητα σημαντικός συμπαράγοντας για την εμφάνιση Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ είναι και η παχυσαρκία. Η ΕΔΔΕ, φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων της χώρας μας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της παχυσαρκίας και της εμπλοκής της σε μια σειρά από σοβαρές νόσους, έχει αφιερώσει την δράση της για το 2016 στην παιδική παχυσαρκία.

whd-banner

 

Read 973 times

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση