Στην εσπερίδα θα παρουσιαστούν οι θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης της κορινθιακής σταφίδας στην υγεία του ανθρώπου όπως:
- Σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση
- Δημιουργία «ασπίδας» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Μείωση της «κακής» χοληστερίνης
- Θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών
- Χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην κατανάλωσή της από τους διαβητικούς,
όπως αποδεικνύει η έρευνα και οι κλινικές μελέτες που πραγματοποιούνται από τη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
Η εσπερίδα εντάσσεται στα πλαίσια του έργου «Συστατικά της Κορινθιακής Σταφίδας και ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου».
Το παραπάνω έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν μέρος του.
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/12/2014 και ώρα 16.00 μ.μ. στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελευθερίου Βενιζέλου 70, στην Καλλιθέα, με ελεύθερη είσοδο.
ΕΣΠΕΡΙΔΑ
Κορινθιακή σταφίδα: υγεία και προοπτικές
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014
16:00-16:30 |
Χαιρετισμοί |
17:15-17:30 |
Η έρευνα στην Ελλάδα για τη διατροφική αξία της Κορινθιακής σταφίδας. Η συνέργεια της επιστημονικής έρευνας και της βιομηχανίας τροφίμων. Βάιος Καραθάνος, Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου |
16:30 -16:45 |
Η ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων της Κορινθιακής Σταφίδας, ΕΣΠΑ 2007-2013. Ανδριάνα Καλιώρα, Επικ. Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου |
17:30-17:45 |
Το μέλλον και οι προοπτικές στην παραγωγή και στο εμπόριο της Κορινθιακής σταφίδας Γεράσιμος Χαλκιάς, Γενικός Διευθυντής Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ. Α.Σ.Ε.) |
16:45-17:00 |
Διατροφή και Σακχαρώδης Διαβήτης: η θέση της Κορινθιακής σταφίδας στη διατροφή ασθενών με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Νικόλαος Τεντολούρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ |
17:45-18:00 |
Η μαγειρική αξιοποίηση της Κορινθιακής Σταφίδας. Παραδοσιακή κουζίνα και εξελιγμένες τεχνικές στη μαγειρική. Γεώργιος Παλησίδης, Ερευνητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο |
17:00-17:15 |
Δεδομένα για την in vitro χημειοπροστατευτική δράση και την in vivo απορρόφηση των συστατικών της Κορινθιακής σταφίδας. Αριστέα Γκιοξάρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επ. Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου |
18:00-18:30 |
Συμπεράσματα - Συζήτηση |
18:30 |
Κλείσιμο Εσπερίδας- Ελαφρύ Δείπνο |