Καλή διατροφή…για καλή ζωή από την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Καλή διατροφή…για καλή ζωή από την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Καλή διατροφή…για καλή ζωή από την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης  Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος με σκοπό την προώθηση της υγιεινής διατροφής κυρίως στα παιδιά. Οι δράσεις ξεκίνησαν την Παγκόσμια Ημέρα διατροφής και επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου,  με ομιλίες των μελών της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος σε σχολεία του νησιού και κορυφώθηκαν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου (Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής παχυσαρκίας) με την ημερίδα “Καλή Διατροφή....για καλή ζωή».

Την ημερίδα χαιρέτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Χρήστος Μαντάς, αναφέροντας επιδημιολογικά στοιχεία για την παχυσαρκία και τονίζοντας πως πρέπει να δράσουν συλλογικά οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Δυστυχώς, τα παιδιά της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι τα πιο παχύσαρκα στην Ελλάδα. Πάνω σε αυτό συμφώνησε ο προσκεκλημένος πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ) κος Σπύρος Κανελλάκης, τονίζοντας και αναλύοντας τον πολυδιάστατο ρόλο του διαιτολόγου στη σύγχρονη πραγματικότητα και τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας.

Ακολούθησε μια σειρά ομιλιών από διαιτολόγους – διατροφολόγους του νησιού μας που εύστοχα κάλυψαν το θέμα της διατροφής από τη βρεφική ηλικία ως την ενηλικίωση. Η κ. Λήδα Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του μητρικού θηλασμού στην πρόληψη της παχυσαρκίας τονίζοντας πως τα βρέφη που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα πέρα από τα πολλαπλά οφέλη κινδυνεύουν λιγότερο να γίνουν παχύσαρκα στη μετέπειτα ζωή τους. Οι διατροφικές ανάγκες κατά την παιδική ηλικία αναλύθηκαν από την κ. Μαρία Σουλούνη ενώ στη συνέχεια η κ. Τσαμπίκα Κοντόγιαννου μίλησε εκτενώς για τη σπουδαιότητα του υγιεινού κολατσιού και τις προδιαγραφές των γευμάτων του σχολικού κυλικείου. Η κ. Σπυριδούλα  Μιχαλλάκη αναφέρθηκε στη  διατροφή των μικρών αθλητών  δίνοντας χρήσιμες συμβουλές σωστής και ισορροπημένης διατροφής στα παιδιά που αθλούνται συστηματικά. Ένα σοβαρό θέμα που άπτεται στην εικόνα του σώματος και πως αυτή επηρεάζει την κατανάλωση τροφής παρουσιάστηκε από την κ. Μαρία Φιλία Παρασκευά. Στο τέλος της ημερίδας οι κυρίες Ματίνα Πουλλή και Χρύσα Καραγιάννη παρουσίασαν και κατέρριψαν με επιστημονικό τρόπο του μύθους και την παραπληροφόρηση που επικρατούν γύρω από τη διατροφή και τη δίαιτα.

Την αίθουσα του  ΑΚΤΑΙΟΝ κόσμησαν οι παιδικές ζωγραφιές με θέμα την υγιεινή διατροφή. Ανάμεσα στα έργα των μικρών καλλιτεχνών ξεχώρισε η ζωγραφιά της μαθήτριας της Β’ δημοτικού Ελένης Κωστάκη από το 15ο δημοτικό σχολείο Ρόδου και της μαθήτριας της ΣΤ’ τάξης Ηλιάνας Κατίνα από το 11ο δημοτικό σχολείο Ρόδου. Στα παιδιά αυτά θα απονεμηθεί τιμητικός έπαινος και ένα συμβολικό βιβλίο με θέμα την διατροφή.

 

Το ΔΣ του παραρτήματος Ν. Αιγαίου της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος ευχαριστεί θερμά τη Μελισσοκομική Δωδεκανήσου για την προσφορά των Honey Bars (μελεκούνι με υπερτροφές) για κέρασμα των παρευρισκομένων. Κυρίως όμως ευχαριστεί  το Δήμο Ρόδου για την παραχώρηση της αίθουσας του ΑΚΤΑΙΟΝ και ιδιαιτέρως την αντιδήμαρχο Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας  και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Άννα Ζωάννου για τη στήριξη της στις  δράσεις   του,  με στόχο πάντα τη σωστή και εξειδικευμένη ενημέρωση  γύρω από την υγιεινή διατροφή.     

Σχετικά Κείμενα: