Τοποθέτηση ΕΔΔΕ σε απάντηση της κας Φλέσσα

Τοποθέτηση ΕΔΔΕ σε απάντηση της κας Φλέσσα

EDDE

Μετά από την επιστολή μας για την παρουσία της κας Πανοπούλου στην εκπομπή ΣΤΑ ΑΚΡΑ με παρουσιάστρια την κα Φλέσσα λάβαμε από τη κα Φλέσσα την παρακάτω απάντηση.

Η κυρία Αλίκη Πανοπούλου φιλοξενήθηκε ΣΤΑ ΑΚΡΑ ως συγγραφέας του βιβλίου «Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή» με συγκεκριμένες αναφορές, όπως καθείς μπορεί να διαπιστώσει από την ανηρτημένη εκπομπή στον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ. Ουδείς ισχυρίστηκε στην εκπομπή ότι είναι διαιτολόγος ή διατροφολόγος. Το Κέντρο Διατροφής, στο οποίο εργάζεται η κυρία Πανοπούλου,- όπως και εσείς, άλλως τε, παραδέχεσθε- διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ως εκ τούτου, ουδέν θέμα αποκαταστάσεως της αλήθειας τίθεται και το αίτημα σας να αποσυρθεί η εν λόγω εκπομπή δεν ευσταθεί. Προσιδιάζει δε, σε εποχές που απαγορευόταν η κυκλοφορία βιβλίων με τα οποία οι κρατούντες διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενό τους…

Ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής ΣΤΑ ΑΚΡΑ έχω την πλήρη ευθύνη της επιλογής των καλεσμένων και των λεγομένων τους. Αναμένω, λοιπόν, προτάσεις σας ενδιαφέρουσες με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού. Ευελπιστώ ότι το κριτήριο που θα πρυτανεύσει δεν θα αρύεται από συνδικαλιστικές έριδες και επαγγελματικές αντιζηλίες.

Φιλικά

Βίκυ Φλέσσα

Σε ανταπόκριση του περιεχομένου του παραπάνω κειμένου το ΔΣ της  ΕΔΔΕ απάντησε με το παρακάτω κείμενο:

Προς: ΕΡΤ ΑΕ
Θέμα: «Απάντηση στο email της κας Φλέσσα»

Λάβαμε γνώση της απαράδεκτης από κάθε άποψη απάντησης σας, η οποία και δεν αποκαθιστά την αλήθεια αλλά και εκτοξεύει σε βάρος του ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, προσβλητικές εκφράσεις που δεν θα περίμενε κανείς να εκφέρει μία έγκριτος δημοσιογράφος όπως εσείς.

Αρχικά θα θέλαμε να διαπιστώσουμε την λογική που διαπερνά το κείμενό σας, ότι δηλαδή όλη η παρέμβασή μας εδράζεται σε “...συνδικαλιστικές έριδες και επαγγελματικές αντιζηλίες.” Ούτε έριδες ούτε επαγγελματικές αντιζηλίες υπάρχουν. Από την αρχή της ίδρυσης της μέχρι και σήμερα η ΕΔΔΕ, σαν φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, έχει θέσει σαν βασικό στόχο την προάσπιση των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των επιστημόνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Αλλά ακόμα περισσότερο, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που σαν απώτερο στόχο έχει την προάσπιση και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Όλα τα χρόνια της δράσης μας προτείναμε και προωθήσαμε θέσεις και ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τους πολίτες από παράνομες δραστηριότητες μη ειδικών και από ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. Για αυτό το λόγο έχουν θεσπιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις τόσο για την άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου (Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος) όσο για την χρήση του όρου “Διαιτολόγου – Διατροφολόγου” όσο και για τους όρους λειτουργίας των χώρων που παρέχουν Διαιτολογικές Υπηρεσίες.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΔΔΕ είχε προχωρήσει σε καταγγελία στη αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για την παράνομη και παράτυπη δραστηριότητά της κας Πανοπούλου που και Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος δεν είχε (για να παρέχει ή ίδια διαιτολογικές υπηρεσίες) αλλά και ο χώρος της δεν είχε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας. Κατόπιν υποδείξεων της υπηρεσίας η κα Πανοπούλου προσέλαβε επιστημονικό υπεύθυνο διαιτολόγο, κάτοχο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος και προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για να αποκτήσει Άδεια Λειτουργίας η επιχείρηση της.

Λυπούμαστε αλλά η αναφορά σας σε Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος στο χώρο που διατηρεί η κα Πανοπούλου εκ του νόμου δεν νοείται. Και φυσικά ούτε η ίδια μπορεί ποτέ να την αποκτήσει γιατί δεν διαθέτει τα ακαδημαϊκά προσόντα για να την αιτηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιεί πλέον το τίτλο Διαιτολόγος Διατροφολόγος όπως παράνομα και παράτυπα έκανε στο παρελθόν. Αν και εφόσον η ίδια κατέχει κάποιο τίτλο σπουδών επιπέδου ΙΕΚ, τότε τα καθήκοντά της είναι καθαρά βοηθητικά σε εργασίες που δεν σχετίζονται με την παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών.

Λυπούμαστε που στην επιστολή σας μας επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η κα Πανοπούλου συνεχίζει την παράνομη της δραστηριότητα, “...Το Κέντρο Διατροφής, στο οποίο εργάζεται η κυρία Πανοπούλου...”. Την οποία και προέβαλε συστηματικά στην εκπομπή σας σε διαφορετικά σημεία θέλοντας να τονίσει τη εμπειρία της και το πόσο σχετική είναι με το αντικείμενο. Και λυπούμαστε διπλά που εν αγνοία σας γίνατε φορέας προβολής αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά κάποιος να διορθώσει το λάθος του. Και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε προς ενημέρωσή σας αρχικά και προς τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας σε δεύτερο επίπεδο, ζητώντας από εσάς και το φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης να αποσυρθεί η εκπομπή ώστε να μην τύχει παραπέρα προβολής, η παράνομη δραστηριότητα της κα Πανοπούλου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι ούτε φασίστες είμαστε να θέλουμε να φιμώσουμε κάποιον, ούτε νεοναζί να τραμπουκίσουμε. Είμαστε Δημοκρατικοί πολίτες, με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στη πολιτεία, τη Δημόσια Υγεία και τους πολίτες αυτού του τόπου. Βρίσκουμε εξαιρετικά άτυχη την αποστροφή της απάντηση σας “Ως εκ τούτου, ουδέν θέμα αποκαταστάσεως της αλήθειας τίθεται και το αίτημα σας να αποσυρθεί η εν λόγω εκπομπή δεν ευσταθεί. Προσιδιάζει δε, σε εποχές που απαγορευόταν η κυκλοφορία βιβλίων με τα οποία οι κρατούντες διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενό τους…”

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αναφέρετε ότι: “Ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής ΣΤΑ ΑΚΡΑ έχω την πλήρη ευθύνη της επιλογής των καλεσμένων και των λεγομένων τους. Αναμένω, λοιπόν, προτάσεις σας ενδιαφέρουσες με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού.”

Ελπίζουμε λοιπόν, και εφόσον δυστυχώς εκτός από την κα Πανοπούλου από την εκπομπή σας έχει περάσει και ο ψευδοειδικός κος Μηνουδης, να καλέσετε εκπροσώπους μας να σας αναπτύξουν τις θέσεις μας για το πως μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τους ψευδοεδικούς ψευδοδιαιτολόγους και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

ΥΓ σας επισυνάπτουμε τη τελευταία ενημέρωση απάντηση από τη Διεύθυνση στην οποία υπάγεται η κα Πανοπούλου. Είναι προφανές ότι δεν είναι η υπεύθυνη για τη λειτουργία του κέντρου, για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής προγραμμάτων διατροφής.

Για το διοικητικό συμβούλιο

Σχετικά Κείμενα: