“Leave no-one behind” - Μην μένει κανένας μόνος του, αβοήθητος!!
Καλύτερη Παραγωγή, καλύτερη Διατροφή, καλύτερο Περιβάλλον, καλύτερη Ζωή.
Παρόλο που έχουμε σημειώσει πρόοδο προς την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου και η επιστημονική μας γνώση έχει κάνει άλματα μπροστά, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει “πίσω” αβοήθητοι. Γιατί απλά η γνώση, η εξέλιξη και τα αγαθά της τεχνολογίας δεν έχουν φτάσει σε αυτούς. Το αποτέλεσμα; Δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ανθρώπινη ανάπτυξη, την καινοτομία ή την οικονομική μεγέθυνση.
Σήμερα παράγονται αρκετά τρόφιμα για να τρέφεται όλος ο πληθυσμός του πλανήτη. Έχουμε τη γνώση και την τεχνολογία να επεξεργαστούμε και να παράξουμε αρκετά τρόφιμα. Να συντηρήσουμε τη τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όμως, ταυτόχρονα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια υγιεινή διατροφή. Και αυτό τους οδηγεί στα όρια του υποσιτισμού και δημιουργεί μία μόνιμη κατάσταση υψηλού κίνδυνου επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού.
Αλλά ο τερματισμός της πείνας δεν αφορά μόνο την προσφορά. Το πρόβλημα είναι η πρόσβαση και η διαθεσιμότητα θρεπτικών τροφίμων, η οποία παρεμποδίζεται όλο και περισσότερο από πολλαπλές προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19, οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή, η ανισότητα, η αύξηση των τιμών και οι διεθνείς εντάσεις. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται τις αλυσιδωτές επιπτώσεις των προκλήσεων που δεν γνωρίζουν σύνορα. Γιατί η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη αλλά και τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής ή της πανδημίας.
Πάνω από το 80% των ακραία φτωχών ζουν σε αγροτικές περιοχές. Εκεί που η καλλιέργεια της γης είναι ταυτόσιμη με τη διαβίωσή τους. Και αυτοί συνήθως είναι και οι πιο ευάλωτοι από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Και όχι μόνο. Είναι οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα διακρίσεων λόγω του φύλου, της εθνικής καταγωγής ή της ιδιότητάς τους. Διακρίσεις που καταλήγουν σε μειωμένη πρόσβαση σε γνώση, τεχνολογία χρηματοδότηση.
Καλύτερη Παραγωγή, καλύτερη Διατροφή, καλύτερο Περιβάλλον, καλύτερη Ζωή.
Ζούμε σε ένα κόσμο που διαρκώς μειώνουμε τις αποστάσεις. Αυξάνεται διαρκώς η αλληλεπίδρασή μας στον πολιτισμό, την οικονομία, το περιβάλλον. Και όμως κάποιοι είναι ακόμα “μακριά” από εμάς. Τα προβλήματά τους μπορεί να μην είναι και δικά μας, ατομικά, αλλά σαν κοινωνία πρέπει να μας ενδιαφέρει.
Η πρόσφατη πανδημία μας έδειξε ότι δεν αρκεί να είμαστε ασφαλείς εμείς μόνο. Πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ολικά και παγκοσμίως. Οι παγκόσμιες κρίσεις, χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Ειδικά σε επισιτιστικά ζητήματα.
Στοχεύοντας σε καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, μπορούμε να μετασχηματίσουμε τα αγροδιατροφικά συστήματα και να τα χτίσουμε καλύτερα, εφαρμόζοντας βιώσιμες και ολιστικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
Οι Πράξεις μας είναι το Μέλλον μας
Η προσπάθεια είναι συνολική. Οι κυβερνήσεις, ο ιδιωτικός τομέας, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η κοινωνία των πολιτών και τα άτομα πρέπει να συνεργαστούν με αλληλεγγύη για να δώσουν προτεραιότητα στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην τροφή, τη διατροφή, την ειρήνη και την ισότητα. Για ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Με προοπτική και μέλλον για όλους.
Η κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο
Τα τελευταία χρόνια, διάφοροι σημαντικοί παράγοντες έχουν θέσει τον κόσμο εκτός τροχιάς, για τον τερματισμό της παγκόσμιας πείνας και του υποσιτισμού σε όλες τις μορφές του, μέχρι το 2030. Οι προκλήσεις αυξήθηκαν με την πανδημία COVID-19 και τα σχετικά μέτρα περιορισμού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πρόσθεσαν περισσότερα ζητήματα και εμπόδια.
Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων είναι η δική σας μέρα!
Η συλλογική δράση σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο είναι αυτό που κάνει την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων μια από τις πιο διάσημες ημέρες του ημερολογίου του ΟΗΕ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους να προβληματιστούν για το σήμερα αλλά και για το αύριο.
Η διαφαινόμενη οικονομική κρίση, η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ο υπαρκτός κίνδυνος στην επάρκεια ενέργειας είναι ζητήματα που αναδύονται στην καθημερινότητά μας. Αρνητικές παράμετροι που κάνουν πιο επισφαλή και δύσκολη τη καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών σε όλη την Ευρώπη.
Το σύνθημα “Κανένας Μόνος” γίνεται κομμάτι και της δικής μας πραγματικότητας.
Σαν επιστήμονες Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, αφουγκραζόμαστε καθημερινά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στις αγορές βασικών προϊόντων. Βλέπουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό να συμπιέζεται διαρκώς για τρόφιμα, βασικές υπηρεσίες και προϊόντα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Καταγράφουμε τις μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον.
Δεν θα μείνουμε όμως στην καταγραφή. Δεσμευόμαστε για εστιασμένες παρεμβάσεις και συλλογικές δράσεις, που θα ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία και τους πολίτες.