Τοποθέτηση ΕΔΔΕ για την εκπομπή "Revenge body"

Τοποθέτηση ΕΔΔΕ για την εκπομπή

EDDE

Με έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε το νέο reallity show με τίτλο “revenge body”. Με θλίψη διαπιστώσαμε ότι το όλο σκεπτικό της εκπομπής, απέχει σημαντικά από τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν οποιοδήποτε κλάδο που υπερασπίζεται τη Δημόσια Υγεία, όπως το επάγγελμά του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Η όλη ιδέα της “μεταμόρφωσης” με βάση συγκεκριμένα επιβεβλημένα πρότυπα, με τελικό σκοπό την “εκδίκηση”, είναι μία εντελώς λάθος προσέγγιση. H εκπομπή προβάλλει ότι οι άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος είναι προβληματικοί και πρέπει να εναρμονιστούν με επιβεβλημένες και νοσηρές “life style” νόρμες για να επιτύχουν κοινωνικής αποδοχής. 

Όμως το πρόβλημα δεν είναι ο άνθρωπος που έχει παραπάνω βάρος. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον κρίνει και τον αξιολογεί για αυτό, αυτός είναι ο ρατσισμός. Αυτό είναι το bulling που δέχονται χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε κάθε φάση της καθημερινότητας μας.

Η παγκόσμια μέρα κατά της παχυσαρκίας το 2018 είχε αφιερωθεί στο φαινόμενο της διάκρισης μέσα από την εικόνα του σώματος ή το σωματικό βάρος.

Αυτή η διάκριση, μαζί με όλα τα παραπάνω, εκτός από ένα ακόμα φαινόμενο ρατσισμού, αποτελεί και βασική αιτία της ολοένα μεγαλύτερης εμφάνισης διατροφικών διαταραχών στη σύγχρονη κοινωνία.

Παρ' όλα αυτά δυστυχώς οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν το πλάνο της εκπομπής και συμμετείχαν σε αυτή, το ξέχασαν. Η δεν το έλαβαν τόσο σοβαρά υπόψιν.

Η όποια συνδρομή τους συνθλίφτηκε κάτω από το βάρος της ανάγκης της τηλεοπτικής εκπομπής να φτάσει στο τέλος το εγχείρημα, η “εκδίκηση,” μέσα από την αλλαγή του σώματος, την αλλαγή της εικόνας και όχι μέσα από τον στιγματισμό του κοινωνικού ρατσισμού, της μη αποδοχής του ατόμου με βάση τα σωματικά του χαρακτηριστικά.

Έτσι στο τέλος νικητής, δεν βγαίνει η διαγωνιζόμενη, αλλά ο ρατσιστής που δικαιώνεται μέσα από την εργώδη προσπάθεια της, να έρθει στα δικά του μέτρα, να συμβιβαστεί με τα δικά του πιστεύω, να υποταχτεί στην δική του πεποίθηση και να δικάζει ένα συνάνθρωπό του. Ότι το παραπάνω σωματικό βάρος είναι ένα κριτήριο επιλογής, αξιολόγησης και αποδοχής των ανθρώπων στην κοινωνία και σε κάθε λειτουργία της.

Όσο για τη συμμετοχή και τη συμπεριφορά των γυμναστών και “γυμναστών” καλό είναι να ενεργοποιηθούν και οι αρμόδιοι φορείς. Εμείς από την πλευρά μας θα πράξουμε τα δέοντα προς κάθε αρχή και εποπτεύουσα υπηρεσία.

Οι συνολικοί στόχοι της εκπομπής θεωρούμε ότι είναι επιζήμιοι για τη δημόσια υγεία, καθώς θυσιάζουν την καλλιέργεια θετικής εικόνας σώματος και αυτοσεβασμού προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο πλαίσιο μιας επιβεβλημένης εναρμόνισης με πλαστές κοινωνικές νόρμες, δικαιώνοντας τον ρατσιστή και ενοχοποιώντας το θύμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων προτείνει τη διακοπή της εκπομπής.

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

Σχετικά Κείμενα: