Τοποθέτηση ΕΔΔΕ για την απόφαση του Υπ. Αθλητισμού να ανακαλέσει το άρθρο 74.

Τοποθέτηση ΕΔΔΕ για την απόφαση του Υπ. Αθλητισμού να ανακαλέσει το άρθρο 74.

διαμαρτυρία

Ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού η απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 74 και η μετάθεση των ρυθμίσεων που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των γυμναστηρίων σε μελλοντικό χρόνο.

Η ΕΔΔΕ είχε με σαφήνεια τοποθετηθεί στο θέμα αυτό εντοπίζοντας όλες τις προβληματικές πτυχές που διαιώνιζαν στρεβλώσεις (παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών από ΜΗ διαιτολόγους) αλλά και δημιουργούσαν νέες, όπως η νομιμοποίηση διακίνησης υποκατάστατων γεύματος από ανειδίκευτους στους χώρους άσκησης και η αναντιστοιχία του προτεινόμενου νομοθετικού πλαισίου με αυτό του Υπουργείου Υγείας.

Η ΕΔΔΕ άμεσα κινητοποιήθηκε και συντόνισε τη δράση της με τους φοιτητικούς συλλόγους Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Συμμετείχε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους και στο σύνολο τους αποδέχτηκαν και υπερψήφισαν το κείμενο θέσεων της ΕΔΔΕ.

Συντόνισε και οργάνωσε τις κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών Διαιτολόγων Διατροφολόγων έξω από το Υπουργείο Υγείας. Πραγματοποίησε κοινές συναντήσεις (φοιτητών εκπαιδευτικών και πτυχιούχων) τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμό κο Βασιλειάδη όσο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Πολάκη.

Στις συναντήσεις αυτές οι θέσεις της ΕΔΔΕ στο ΣΥΝΟΛΟ τους έγιναν δεκτές.

  1. η τοποθέτησή μας για παροχή υπηρεσιών διατροφής διαιτολογίας αποκλειστικά και μόνο από κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου
  2. Η θέση μας για μη προώθηση συμπληρωμάτων διατροφής μέσα στους χώρους άσκησης
  3. Αποδέχτηκε το Υπουργείου Αθλητισμού τη θέση μας ότι τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων δεν θα πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, που αφορούν την διαχείριση ή την σύσταση του σωματικού βάρους (Herbalife κλπ)
  4. Οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής διαιτολογικών υπηρεσιών από τα γυμναστήρια θα έπρεπε να είναι σε ταύτιση με το πλαίσιο που ορίζει το Υπουργείο Υγείας για τα διαιτολογικά γραφεία.

Ειδικότερα στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας θέσαμε το θέμα της αναγκαιότητας τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας διαιτολογικών μονάδων και διαιτολογικών γραφείων, με στοιχεία από καταγεγραμμένα περιστατικά, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί με τη σημερινές συνθήκες αλλά και να τερματίσει οριστικά το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της “ενοικίασης πτυχίων”. Οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές και αποδεκτές στο σύνολό τους.

Σε όλες μας τις συναντήσεις, σε κάθε μας παρέμβαση, τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών συλλόγων, όσο και με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Αθλητισμού τονίσαμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 74. Αλλά είμαστε υπέρ με την αναμόρφωσή του στα ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ που έχουν προκύψει από την ύπαρξη του ΠΔ 133/2014 (άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου).

Προβληματιζόμαστε έντονα από την εξέλιξη αυτή μιας και διαιωνίζονται προβληματικές καταστάσεις που αφορούν τις υπηρεσίες διατροφής στους χώρους άσκησης. Είμαστε σταθερά αντίθετοι στις προτεινόμενες στο άρθρο 74 διατάξεις αλλά πιστεύουμε ότι η συζήτηση που άνοιξε μέσα από αυτό θα έπρεπε να κινηθούν προς τις κοινές διαπιστώσεις της ΕΔΔΕ και των πολιτικών ηγεσιών.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές και να ανατρέψουμε το ξεπερασμένο και προβληματικό σημερινό καθεστώς στους χώρους άσκησης και γυμναστηρίων.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να εξελίσσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας. Να στηλιτεύουμε όλες τις νοσηρές καταστάσεις νομιμοποίησης μη διαιτολόγων μέσα από το νοίκιασμα πτυχίων. Θα αναδεικνύουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και αποσιώπησης παράτυπων ενεργειών. Και θα παρεμβαίνουμε με ουσιαστικές προτάσεις, χωρίς να υπηρετούμε συμφέροντα, στα θέματα που αφορούν το κλάδο μας.

 

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

Σχετικά Κείμενα: