Παγκόσμια Μέρα κατά της Παχυσαρκίας.

Παγκόσμια Μέρα κατά της Παχυσαρκίας.
world obesity
 
Αναγνωρίζοντας τα βαθύτερα αίτια, αντιμέτωποι με τα βαθύτερα προβλήματα.
 
Είναι δεδομένο ότι η Παχυσαρκία είναι μια Πανδημία και ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με ένα πλήθος παραγόντων που η ρίζα τους ξεκινάει από τα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα ατομικά βιώματα, τις κοινωνικές συνθήκες ακόμα και τα γενετικά χαρακτηριστικά.
 
Έχει χαρακτηριστεί ως χρόνιο νόσημα και όχι τυχαία καθώς αποτελεί παράγοντα εμφάνισης διάφορων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπνική άπνοια, ψυχολογικά προβλήματα κι άλλα. Κάθε χρόνο παρατηρείται μια εκθετική αύξηση της παχυσαρκίας και δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το 2030 προβλέπεται διπλασιασμός των πασχόντων.
 
Γίνεται όλο και πιο διακριτό σε όλους ότι η προσπάθεια αντιμετώπισής της απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή διεπιστημονική συνεργασία. Η αφετηρία πάντα είναι η πληροφόρηση σε βάθος, η διαρκής ενημέρωση όλων των πολιτών και η ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων.
 
Σαν ΕΔΔΕ πάντα υποστηρίζαμε ότι το πρόβλημα της Παχυσαρκίας στην Ελλάδα αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Κοινωνίας. Μια χώρα με υπογεννητικότητα, που γερνάει πληθυσμιακά, βλέπει τη νέα γενιά, το μέλλον της, να παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας. Κάτι που αν δεν αντιμετωπιστεί θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και στις υπόλοιπες δομές πρόνοιας.
 
Η Παχυσαρκία είναι μια νόσος που προκαλεί σοβαρά προβλήματα Υγείας με συνεπακόλουθη σημαντική θνησιμότητα, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και υψηλό κόστος αντιμετώπισής. Έχει υπολογιστεί ότι η ετήσια δαπάνη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των νοσημάτων -επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή ξεπερνά τα 2,1 δισ δολάρια. 
 
Είναι προφανές ότι πλέον χρειαζόμαστε δραστικές πολιτικές επιλογές που θα αναχαιτίσουν το πρόβλημα και θα αντιστρέψουν τη κατάσταση. Πολιτικές που θα χρειαστούν την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή των ειδικών, των Διαιτολόγων Διατροφολόγων με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.
 
Η ελλειπής παρουσία Διαιτολόγων Διατροφολόγων στις δομές υγείας και στις μονάδες παροχής φροντίδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν βοηθάει στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση πολιτικών αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας.
 
Ας καταλάβουν όλοι, ότι χωρίς Διαιτολόγους Διατροφολόγους οι όποιες ενέργειες και σχεδιασμοί θα παραμένουν κενά γράμματα χωρίς περιεχόμενο και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Γιατί η πανδημία της Παχυσαρκίας δεν αντιμετωπίζεται με μία Παγκόσμια Μέρα!
 
Για το ΔΣ της ΕΔΔΕ

Σχετικά Κείμενα: