Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού (Διατροφής) 2019

Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού (Διατροφής) 2019

Slide EN

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής και των ορθών διατροφικών επιλογών. Θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινή διατροφή, τις επιλογές μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και υπενθυμίζει την ανάγκη για μόνιμες αλλαγές στο τρόπο ζωής.

Η οικονομική ανάπτυξη, η αλλαγή τρόπου ζωής αλλά και οι ευρύτερες κοινωνικές μεταβολές, έχουν επηρεάσει σημαντικά με το τι τρεφόμαστε αλλά και τις διατροφικές μας συνήθεις. Η ανάπτυξη της τυποποίησης της τροφής, η αστικοποίηση, η εντατικοποίηση της απασχόλησης μας έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής σε σχέση με το παρελθόν.

Χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο τροφές την αρχική τους μορφή, έχουμε αυξήσει σημαντικά τα τυποποιημένα τρόφιμα. Έχει μειωθεί σημαντικά η πρόσληψη φυτικής ίνας και σύνθετων υδατανθράκων ενώ στον αντίποδα έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζάχαρης. Παράλληλα η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τις τροφές έχει αυξηθεί χωρίς όμως αυτή να καταναλώνεται λόγω της καθιστικής μας ζωής και της μείωσης της φυσικής μας δραστηριότητας.

Ο συνδυασμός κακής διατροφής και καθιστικής ζωής κυριολεκτικά σκοτώνει μιας και η προκαλούμενη παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας . Ένας στους πέντε θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της.

Ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι ιλιγγιώδης. Σήμερα το πρόβλημα βάρους αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους με την προοπτική το 2015 η αναλογία να γίνει ένας προς δύο.
670 εκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι με την εικόνα από το μέλλον να είναι ακόμα χειρότερη. 120 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά (5-19 ετών) και 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών διαμορφώνουν μια δυσοίωνη προοπτική για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Κοινωνικά και οικονομικά μιας και οι δαπάνες υγείας για την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και όλα αυτά τη στιγμή που 820 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες πείνας.

Υπάρχουν πράγματα που εύκολα μπορούν να γίνουν, σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Να τροποποιήσουμε το τρόπο που επιλέγουμε τη τροφή μας και να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο καθημερινής διατροφής. Με ποικιλία τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σε ποσότητα και ποιότητα τέτοια που να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε θρεπτικά συστατικά.

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν αύξηση των φρούτων και των λαχανικών αλλά και ανεπεξέργαστων δημητριακών. Την συχνότερη κατανάλωση οσπρίων και που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και περιορισμό των ζωικής προέλευσης τροφίμων. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της πρόσληψης λιπαρών (και ειδικότερα κορεσμένων), ζάχαρης και αλατιού.

Για εμάς αυτό το πρότυπο διατροφής είναι αρκετά οικείο και συνηθισμένο μιας και αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής Διατροφής. Από τον οποίο όμως δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί σημαντικά.

Στη προσπάθεια αυτή, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τη βοήθεια πιστοποιημένων επιστημόνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων που μπορούν να συνδράμουν τόσο στην διαχείριση του σωματικού βάρους όσο και στην εμπέδωση σωστών κανόνων διατροφής. Εμπιστευτείτε τους επιστήμονες Διαιτολόγους Διατροφολόγους. Εμπιστευτείτε τους Ειδικούς.

Για την Δίαιτα και τη Διατροφή σας μιλήστε μόνο με τον Αδειοδοτημένο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Είναι ο μόνος που ξέρει πραγματικά πως να σας βοηθήσει.

 

 

Σχετικά Κείμενα: