Παγκόσμια μέρα Διαβήτη 2017

Παγκόσμια μέρα Διαβήτη 2017

Ο ΣΔ είναι μία από τις κύριες αιτίες εκδήλωσης καρδιοαγγειακών νοσημάτων, νεφρικής ανεπάρκειας, τύφλωσης αλλά και ακρωτηριασμών. Η ανεπαρκής διαχείριση του κατά την διάρκεια της κύησης σχετίζεται με επιπλοκές κατά την διάρκειά της αλλά και προβλήματα υγείας στο νεογνό.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Διαβήτη είναι αφιερωμένη στον ΣΔ και τις γυναίκες. Και όχι τυχαία.

  • Δύο στις πέντε γυναίκες με ΣΔ βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.
  • Μία στις 7 γέννες επηρεάζεται από το Διαβήτη Κύησης και περίπου 20.9 εκατομμύρια γέννες έχουν σε κάποιο βαθμό συσχετιστεί με Διαβήτη Κύησης ή αυξημένες τιμές σακχάρου σε κάποια στιγμή της κύησης.
  • Οι γυναίκες με ΣΔ παρουσιάζουν προβλήματα στη σύλληψη αλλά και στη κύηση.
  • Περίπου οι μισές γυναίκες με ΣΔ κύησης εκδηλώνουν ΣΔ2 σε χρονικό ορίζοντα 5-10 έτη μετά την γέννα.
  • Οι γυναίκες με ΣΔ2 έχουν δέκα φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρδιαγγειακό νόσημα συγκριτικά με τους άντρες με ΣΔ.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο αποδίδονται περισσότεροι θάνατοι με αιτία το ΣΔ στις γυναίκες από ότι στους άντρες.
  • Ο ΣΔ αποτελεί την 9η αιτία θανάτου στις γυναίκες και προκαλεί το θάνατο σε 2,1 εκατομμύρια από αυτές.

Ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι τα πιο πολλά περιστατικά ΣΔ2 ή ΣΔ κύησης μπορούν να προληφθούν ή να διαχειριστούν με επιτυχία εφόσον υπάρξει η έγκαιρη διάγνωση, η έγκυρη ενημέρωση και υπάρξουν όλες οι διατροφικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής. Ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι η επαρκής πληροφόρηση και γνώση είναι βασικά εφόδια στην μάχη κατά της εμφάνισης του ΣΔ.

Βασικός άξονας οι επιστήμονες διαιτολόγοι διατροφολόγοι, αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης. Η συνεργασία μαζί τους θα βοηθήσει όχι μόνο έγκαιρα να προχωρήσετε σε όλα τα απαραίτητα βήματα πρόληψης αλλά και θα σας βοηθήσει να λύστε πολλά μικρά καθημερινά ζητήματα που αφορούν τη διατροφή σας και να αναβαθμίσετε την ποιότητά της.

IDF Poster 2 EN v1

Σχετικά Κείμενα: