Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΠΣΔΔ

Μια απάντηση στην ανακοίνωση του ΠΣΔΔ

Ανταποκριθήκαμε στη πρόσκληση του Υπ. Υγείας να συγκροτήσουμε και να καταθέσουμε πρόγραμμα διατροφικής αγωγής για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η πρόσκληση αυτή απευθύνθηκε και προς άλλους επιστημονικούς φορείς και προς το σύλλογο αποφοίτων, για να καταρτήσουν αντίστοιχα προγράμματα της ειδικότητας τους.

Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν από το Υπ. Παιδείας και είτε απορρίφθηκαν είτε εγκρίθηκαν. Η ΕΔΔΕ ήταν ο μοναδικός φορέας που κατέθεσε πρόταση και έγινε αποδεκτή στο κομμάτι της διατροφής. Την σχετική έγκριση από το Υπ. Παιδείας που αποδεικνύουν την νομιμότητα της δράσης και την εγκυρότητα της δράσης μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδρασή μας αλλά τελικά αποφασίσαμε συλλογικά να μην ακολουθήσουμε το σύλλογο αυτό στο κατηφορικό δρόμο της πόλωσης και να μην τον μιμηθούμε στις σπασμωδικές και κενές περιεχομένου αντιδράσεις.

Αντίθετα θα θέλαμε να του θυμίσουμε ότι η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ενιαίο φορέα ΙΣΟΤΙΜΗΣ εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για αυτό και δεν υπάρχουν μέλη δύο ταχυτήτων με διαφορετικά δικαιώματα.

Κατανοούμε την σύγχυση που χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις του συλλόγου αποφοίτων. Είναι δύσκολο για αυτούς να διαπιστώνουν καθημερινά ότι οι εξελίξεις και η πραγματικότητα, σε κάθε διάσταση,τους ξεπερνούν και τους αφήνουν πίσω.

Μέσα σε μια μόλις δεκαετία η ΕΔΔΕ έχει πετύχει ουσιαστικά βήματα προόδου του κλάδου και βάζει σε νέα διάσταση το επάγγελμα του διαιτολόγου διατροφολόγου. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, η αναβαθμισμένη παρουσία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η εισαγωγή των διαιτολόγων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αλλά και η για πρώτη φορά έγκριση προγράμματος αγωγής σε όλα τα επίπεδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται σαν αποτέλεσμα της έντονης και στοχευμένης δράσης της ΕΔΔΕ.

Αποκορύφωμα όλων είναι η καθολική αποδοχή του προσχέδιου του ΝΠΔΔ από όλους τους διαιτολόγους Διατροφολόγους.

Παράλληλα σε αντίθεση με άλλους με δήθεν συνδικαλιστική δράση, δίνουμε καθημερινά αγώνες για να περιφρουρήσουμε το τίτλο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και την ορθή και σύννομη άσκηση του επαγγέλματος. (Όλοι θυμόμαστε ποιοι ήθελαν να εκχωρήσουν το τίτλο του Διατροφολόγου σε τρίτους και όλοι ξέρουμε ποιοι βάφτιζαν μη ειδικούς με ανύπαρκτους τίτλους.)

Έχουμε πετύχει τις πρώτες καταδίκες δήθεν διαιτολόγων και διαρκώς ζητάμε την αυστηροποίηση των ποινών σε αυτούς που κάνουν κακή χρήση του τίτλου του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και εξαπατούν το κοινό.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν συμφέροντα και αντιλήψεις που προσπαθούν να διατηρηθούν στη επιφάνεια αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι η ΕΔΔΕ ούτε τελείωσε όπως διέδιδαν διάφοροι καλοθελητές ούτε αποτελεί μια παρεϊτσα ή ένα παραμάγαζο όπως πιθανότητα “εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια” κάποιοι άλλοι.

Η πορεία μας είναι ακόμα μακρινή και σε αυτή χρειάζονται όλοι. Όπως όλοι είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι στο εγκεκριμένο από το Υπ. Παιδείας πρόγραμμα διατροφικής αγωγής της ΕΔΔΕ που σπάει το κατεστημένο μη παρουσίας του φορέα εκπροσώπησης των διαιτολόγων μέσα στα σχολεία.

Το πρώτο βήμα έχει γίνει και νομοτελειακά θα ακολουθήσουν και άλλα πιο σταθερά και δυνατά βήματα. Κόντρα σε αυτό που πίστευαν ή ήλπιζαν κάποιοι. Οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι Ελλάδος θα αποτελέσουν την ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη επιστημονική φωνή ενημέρωσης στο χώρο της εκπαίδευσης. Αφιλοκερδώς χωρίς κάποια σε είδος απολαβή αλλά με μοναδική ανταμοιβή την ηθική ικανοποίηση και την γνώση ότι υπηρετούν την κοινωνία και τους πολίτες όπως τάχθηκαν να κάνουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Μαζικά θα συμμετέχουν στο εγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής, αποφασιστικά θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στο ΝΠΔΔ και θα περιφρουρήσουν στην πράξη τη Δημόσια Υγεία. Πέρα από διχαστικά συμπλέγματα και αλαζονικές συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε επιστήμονες υγείας και σε υπηρέτες της Δημόσιας Υγείας  

Εμείς προχωράμε μπροστά.

ΥΓ την ώρα που ανεβάζαμε την ανακοίνωση είδαμε το ωραίο σας επεξηγηματικό βιντεάκι για τα Τεστ Δυσανεξίας... Μπράβο σας ... Μόνο που ξεχάσατε να γράψετε ότι και αυτή η απόφαση που προπαγανδίζετε είναι έργο της ΕΔΔΕ!! Και όχι δικό σας. Τα έγγραφα μπορείτε να τα δείτε (και αυτά) εδώ

Εδώ είναι που κολλάει το “έργα για το θεαθήναι”

Σχετικά Κείμενα: