Επιστολή ΔΣ ΕΔΔΕ προς εκπομπή Ελένη στον Alpha

Επιστολή ΔΣ ΕΔΔΕ προς εκπομπή Ελένη στον Alpha

1. Ο κος Μέριανος ΔΕΝ είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος ούτε και τα ακαδημαϊκά προσόντα που διαθέτει, του αποδίδουν το δικαίωμα να αποκαλεί τον εαυτό του Διαιτολόγο Διατροφολόγο. Κάτι το οποίο και ο ίδιος πολύ σωστά έπραξε και παρουσιάστηκε με την επιστημονική και επαγγελματική ιδιότητα που κατέχει, αυτή του βιοπαθολόγου.

2. Σύμφωνα με το ΠΔ 133/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου» είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο κος Μέριανος ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΝΟΜΙΜΑ το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου στην Ελλάδα μιας και το βασικό του πτυχίο ΔΕΝ είναι Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Η όποια του επαγγελματική δραστηριότητα (σχεδιασμός διαιτολογίων, εκπόνησή τους, παρακολούθηση, διατροφική αξιολόγηση κλπ) ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, είναι παράνομη και εκτός πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Βιοπαθολόγου.

3. Ακόμα και η πιθανή ύπαρξη μεταπτυχιακών τίτλων ή άλλων εξειδικεύσεων ΔΕΝ αποδίδουν επαγγελματικό δικαίωμα στον κο Μέριανο σύμφωνα με το παραπάνω ΠΔ 133/2014.

4. Η συσχέτιση της τροφικής δυσανεξίας με την παχυσαρκία είναι και αυτή σε αμφισβήτηση. Πρόσφατα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας κατατέθηκαν γνωμοδοτήσεις για το θέμα αυτό από έγκριτους επιστήμονες και η κοινή κατάληξη των πορισμάτων τους είναι ότι ... «Ουδεμία σχέση έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλειά βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό. Οποιοσδήποτε επικαλείται κάτι τέτοιο εκμεταλλεύεται με δόλο την άγνοια του κοινού.»

Θα πρέπει επίσης να σας τονίσουμε ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ Μεγάλη Βρετανία, ένας τέτοιος δημόσιος ισχυρισμός, προκαλεί αυτεπάγγελτη παρέμβαση φορέων ελέγχου επικοινωνίας!

Σας καλούμε λοιπόν όπως ενημερώσετε στην επόμενη εκπομπή σας, το αξιότιμο σας κοινό για την επιστημονική ορθότητα περί των Τεστ Δυσανεξίας αλλά και για την επαγγελματική ιδιότητα του κου Μέριανου.

Για την καλύτερή σας ενημέρωση, σας επισυνάπτουμε

1. το ΠΔ 133/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου»

2. Τις εισηγήσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για το θέμα των Τέστ Δυσανεξίας (τα κείμενα βρίσκονται σε απάντηση του τότε Υπ. Υγείας κκ Γεωργιάδη, σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων!)

Τα μέλη της ΕΔΔΕ είναι στη διάθεσή σας, να παρέχουν έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση στο κοινό σας για κρίσιμα θέματα που αφορούν τη διατροφή του ανθρώπου.

Με ειλικρινή εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχετικά Κείμενα: