Αίτημα Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος για συνέχιση των δια ζώσης συνεδριών ως Υπηρεσία Υγείας.

Αίτημα Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος για συνέχιση των δια ζώσης συνεδριών ως Υπηρεσία Υγείας.

EDDE

Σε ανταπόκριση της ανακοίνωσης της ΚΥΑ με ημερομηνία 06/11/2020 και θέμα "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020" το ΔΣ της ΕΔΔΕ προχώρησε σε σύνταξη αιτήματος, απευθυνόμενο προς τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές.

Θέμα: «Αίτημα Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος για συνέχιση των δια ζώσης συνεδριών ως Υπηρεσία Υγείας.»

Με έκπληξη παρατηρήσαμε διαβάζοντας την ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 και Θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» ότι ο ΚΑΔ που αφορά το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου 86.90.19.10 με τίτλο «Υπηρεσίες οδηγιών διατροφής από́ ειδικούς που δεν είναι γιατροί́», αναστέλλεται με εξαίρεση την εξ’ αποστάσεως συμβουλευτική.

Ως κλάδος αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το ουσιαστικό νόημα των περιοριστικών μέτρων για αυτό και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της άνοιξης πρώτοι εμείς ως Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης σταθήκαμε δίπλα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και συστήσαμε στους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους να πραγματοποιήσουν όσες συνεδρίες είναι εφικτό μέσω διαδικτύου, κάτι το οποίο και έγινε. Οι συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν έμπρακτα και μείωσαν στο ελάχιστο απαραίτητο τις δια ζώσης συνεδρίες τους.

Ωστόσο το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου δεν μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ’ αποστάσεως καθώς αναπόσπαστο τμήμα της διαιτολογικής πράξης απαιτεί φυσική παρουσία (μέτρηση ύψους, βάρους, εκτίμηση σύστασης σώματος – οιδημάτων, σαρκοπενίας κλπ) που σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο από επαγγελματικό εξοπλισμό δια ζώσης (πχ νεφροπαθείς, ασθενείς με διατροφικές διαταραχές, διαβητικούς σαρκοπενικούς κλπ). Επιπρόσθετα σε αρκετές περιπτώσεις η πραγματοποίηση των συνεδριών διαδικτυακά είναι αδύνατη, όπως σε ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθειες, υπέρταση κλπ) που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και σε περιπτώσεις ασθενών με διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, βουλιμία κλπ), παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες (αυτισμός, αναπηρίες που χρειάζονται κατ’ οίκον παρακολούθηση κλπ) καθώς δεν μπορούν για ψυχολογικούς ή νοητικούς λόγους να παρακολουθήσουν διαδικτυακές συνεδρίες.

Επιπρόσθετα σε καιρούς που ο κατ’ οίκον περιορισμός αναπόφευκτα οδηγεί σε αυξημένη λήψη τροφής, κακές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα η διατροφική συμβουλευτική των ασθενών και του πληθυσμού κρίνεται ως ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία από όλη την επιστημονική κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ σύμφωνα με τις πλείστες ανακοινώσεις τους. Συνεπώς, η στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης στις διαιτολογικές υπηρεσίες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων σε όλους τους ανθρώπους ασθενείς και μη που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες.

Για αυτούς του λόγους αιτούμαστε τη αλλαγή της ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 (σελίδα 24 παράγραφος 43) έτσι ώστε να επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΑΔ 86.90.19.10 δια ζώσης όπου είναι απαραίτητο και εξ’ αποστάσεως όπου είναι εφικτό όπως ισχύει και για όλα τα επαγγέλματα υγείας.

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

Σχετικά Κείμενα: