Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 00:00

EFSA - Τιμές Αναφοράς Διαιτητικής Πρόσληψης Βιταμίνης Α.

efet

 Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της, τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης για τη βιταμίνη Α, για το γενικό πληθυσμό.

Η επιστημονική ομάδα της EFSA για τα Διαιτητικά Προϊόντα, τη Διατροφή και τις Αλλεργίες (NDA) έθεσε τιμές αναφοράς ημερήσιας διαιτητικής πρόσληψης για τη βιταμίνη Α:
• 750 μg RE* για τους άντρες και 650 μg RE για τις γυναίκες
• από 250 μέχρι 750 μg RE για τα βρέφη και τα παιδιά
• 700 μg RE για τις έγκυες και 1300 μg RE για τις θηλάζουσες γυναίκες, τιμές υψηλότερες από αυτή για τις υπόλοιπες ενήλικες γυναίκες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του βρέφους και η ανάπτυξη του μητρικού ιστού.

 

Η ανάλυση δεδομένων από τις βάσεις της EFSA που περιέχουν στοιχεία κατανάλωσης τροφίμων και στοιχεία σύνθεσης τροφίμων, έδειξε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α κυμαίνεται μεταξύ 409-651 μg RE για τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών, 607-889 μg RE για τα παιδιά 3 έως 10 ετών, 597-1078 μg RE για τους εφήβους (10-18 ετών) και 816-1498 μg RE για τους ενήλικες.

 

Η βιταμίνη Α συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης καθώς και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η πιο συγκεκριμένη κλινική επίπτωση από τη διαιτητική έλλειψη βιταμίνης Α είναι η ξεροφθαλμία. Σε κάποιες χώρες χαμηλού εισοδήματος, η έλλειψη βιταμίνης Α σε βρέφη και παιδιά έχει συσχετιστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια και αυξημένη θνητότητα.

 

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία λαμβάνεται από τη διατροφή είτε ως προσχηματισμένη βιταμίνη Α (κυρίως ως ρετινόλη και εστέρες ρετινύλης) από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είτε ως προβιταμίνη Α (καροτενοειδή) από τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Μεταξύ των τροφίμων που είναι πλούσια σε βιταμίνη Α περιλαμβάνεται το κρέας, το βούτυρο, οι μαργαρίνες εμπλουτισμένες σε ρετινόλη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, καθώς και πολλά φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κολοκύθες, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι κόκκινες πιπεριές και τα πεπόνια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA πάνω στις τιμές αναφοράς διαιτητικής πρόσληψης βιταμίνης Α, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4028.htm 

 

*RE = retinol equivalent (ισοδύναμο ρετινόλης)

 

 

Read 1344 times

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση