αφισα ημερίδας

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Μαθαίνουν οι γονείς…. παίζουν τα παιδιά», διοργανώνει ο «Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.) Δήμου Θεσσαλονίκης», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, στις 10.00, στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα που διοργανώνεται σε συνεργασία με την ‘Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Θεσσαλονίκης, έχει στόχο την ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και παιδαγωγών σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγεία των παιδιών. Παράλληλα, αποβλέπει στην υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών έτσι ώστε να καλλιεργηθούν καλές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, γι αυτό άλλωστε, κρίνεται αναγκαία η στενή συνεργασία γονιών, εκπαιδευτικών και παιδιάτρων.

«Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του οργανισμού των παιδιών μας καθώς επιδρά στη φυσική, πνευματική, συναισθηματική ανάπτυξη και εξέλιξη τους» τονίζει ο Πρόεδρος του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Μέσω της ημερίδας αυτής, οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, από επιστήμονες και ειδικούς, για θέματα που άπτονται της υγείας των παιδιών τους.

Ειδικότερα θα συζητηθούν τα παρακάτω:

Λοιμώξεις και Σχολείο:
Δρ. Ελισάβετ Μιχαηλίδου: Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Βασικές Αρχές Διατροφής στα Παιδιά: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

  • Κωνσταντίνα-Αικατερίνη Παππά: Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Α΄ Παιδιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Χρυσή Αποστολακούδη: Ψυχολόγος Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ. Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Βάγια Τζιαφέρη: Παιδοενδοκρινολόγος-Παιδοδιαβητολόγος, τέως Δ/ντρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λέστερ της Μ. Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ.) Δήμου Θεσσαλονίκης τα παιδιά, θα απασχολούνται στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις παιδαγωγούς του Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ στα διάφορα εργαστήρια που θα οργανωθούν με σκοπό να ξεδιπλώσουν το εικαστικό τους ταλέντο, με τις κατασκευές και τις ζωγραφιές τους, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν με μουσικοκινητικά παιχνίδια από τα Ανεμοσκορπίσματα, θα απολαύσουν ένα μουσικό δρώμενο και θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν.

Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ

WDD 2019 Poster EN print

Η 14 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια μέρα Διαβήτη και πρέπει να γίνει σαφές ότι αφορά κάθε οικογένεια στον πλανήτη αυτό γιατί 425 εκατομμύρια άνθρωποι στο πλανήτη ζουν με το Διαβήτη ενώ εκτιμάται ως το 2045 θα ξεπεράσουν τα 690 εκατομμύρια.

Ο Διαβήτης αφορά τόσο την αυτοάνοση εκδήλωση (Διαβήτης τύπου 1) όσο και τη χρόνια (Διαβήτης τύπου 2).

Η διατροφή σε κάθε περίπτωση αποτελεί τον πυλώνα μιας αρμονικής συνύπαρξης μαζί του, καθώς αποδεδειγμένα είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και προστασία από τις επιπλοκές του.

Η διατροφή ενός ανθρώπου με Διαβήτη δε διαφέρει σε τίποτα με την υγιεινή διατροφή που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε.

Ο ρόλος του διαιτολόγου στο Διαβήτη αφορά, την εκπαίδευση όλων των μελών της οικογένειας με στόχο την αυτοπαρακολούθηση, τη βελτίωση της οικογενειακής και ατομικής διατροφής, τον έλεγχο βάρους, τον ιδανικό τρόπο μαγειρέματος, την σωστή μεριδοποίηση του γεύματος και φυσικά την ενθάρρυνση αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.

Η διατροφή στο Διαβήτη αλλά και για την πρόληψη της εμφάνισής του πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως φρούτων και λαχανικών, αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ολικής άλεσης, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, υγιεινά σνακ και όσο το δυνατόν λιγότερη πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού από τα τρόφιμα και τα ποτά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

EDDE

Την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της ΕΔΔΕ αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Λεμπέση Πρόεδρο του περιφερειακού Θεσσαλονίκης, Βασίλη Τσιρώνη Γραμματέα της ΕΔΔΕ, Σπύρο Κανελλάκη Πρόεδρο της ΕΔΔΕ και Μάνο Τσαγκαράκη νομικό σύμβουλο της ΕΔΔΕ πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας.

Στη συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ συζητήθηκε και δρομολογήθηκε το θέμα της συνταγογράφησης των ειδικών σκευασμάτων διατροφής αποκλειστικά από τους διαιτολόγους-διατροφολόγους.

Στο υπουργείο Υγείας τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα.

Ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου:

Εξηγήθηκαν τα πολλαπλά οφέλη που θα υπάρξουν από τη δημιουργία του καθότι η δραστηριότητα των διαιτολόγων θα οργανωθεί υπό την κρατική εποπτεία δημιουργώντας ένα ενιαίο, αξιόπιστο και ισχυρό φορέα αντιπροσώπευσης και οργάνωσης του επαγγέλματος. Κυρίως όμως θα τεθεί το αναγκαίο για τη λειτουργία του επαγγέλματος κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο σήμερα λείπει, όπως Κώδικας Δεοντολογίας, Πειθαρχικό Δίκαιο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της δραστηριότητας και την ποιοτική αναβάθμιση του επαγγέλματος.

Αυστηροποίηση νομοθεσίας-Πρόβλεψη διοικητικών και ποινικών κυρώσεων στους παραβάτες του ΠΔ 133/2014:

Έγινε αναφορά ότι παρά το γεγονός ότι με το αρ. 52 παρ. 4 του ν. 2519/1997 δόθηκε εξουσιοδότηση από τον κοινό νομοθέτη ώστε να «…καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος …Διαιτολόγου…», εν τούτοις με στο ΠΔ 133/2014 δεν προβλέπονται οι αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις για όσους ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου χωρίς την προβλεπόμενη στο ανωτέρω ΠΔ άδεια.

Προϋποθέσεις λειτουργίας διαιτολογικού γραφείου:

Ενημερώσαμε την ηγεσία του υπουργείου ότι με την υπ’αριθμόν 3215 Υ.Α. (ΦΕΚ Β' 655/30.6.1998) «Προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών Μονάδων.», τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τη λειτουργία αυτών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα διαιτολογικά γραφεία. Πλην όμως στις υποχρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται και ορισμένες που είναι πραγματικά υπερβολικές για το αυτοτελές διαιτολογικό γραφείο ενός αυτοαπασχολούμενου διαιτολόγου. Για το λόγο αυτό προτείναμε το αυτοτελές διαιτολογικό γραφείο να έχει τις ίδιες τεχνικές προϋποθέσεις λειτουργίας με αυτές του ιατρείου.

Απασχόληση διαιτολόγων διατροφολόγων σε δημόσια νοσοκομεία:

Ως γνωστόν από την κείμενη νομοθεσία (αρ. 134 του ν. 4052/2012) προβλέπεται η δημιουργία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ, α) Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικής Διατροφής, β) Συμβουλευτικού Γραφείου Διατροφής και γ) Ομάδας Υποστήριξης Θρέψης, που στελεχώνονται από διαιτολόγους – διατροφολόγους. Ο νόμος προβλέπει την παρουσία διαιτολόγου στα δημόσια νοσοκομεία και μάλιστα σε αναλογία ένας διαιτολόγος ανά 80 κλίνες και κατ’ ελάχιστο δυο -2- ανά νοσοκομείο του ΕΣΥ. Μάλιστα με την υπ’ αριθμόν Α3α/ οικ 6021/26-01-2016 Υ.Α. «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας Τμημάτων Κλινικής Διατροφής και Συμβουλευτικών Γραφείων Διατροφής των Νοσοκομείων του ΕΣΥ», ρυθμίστηκαν και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες.
Παρά ταυτα όμως πολλά νοσοκομεία του ΕΣΥ είτε δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη σύσταση των ανωτέρω μονάδων, είτε παρά το γεγονός ότι αυτά έχουν συσταθεί, εν τούτοις σε ελάχιστα από αυτά λειτουργούν λόγω μη στελέχωσης αυτών με διαιτολόγους. Κατόπιν αυτών ζητήθηκε να αποσταλεί σύσταση στις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων ώστε αφενός να προχωρήσουν στη σύσταση των ανωτέρω προβλεπόμενων από τη νομοθεσία οργανικών μονάδων, είτε να προκηρύξουν διαγωνισμούς για την πλήρωση των σχετικών θέσεων.

Ενοικιάσεις πτυχίων:

Πρόσωπα που λειτουργούν διαιτολογικά γραφεία απασχολούν για λόγους νομιμοποίησης της δραστηριότητάς τους διαιτολόγο – διατροφολόγο, με βεβαίωση άσκησης του επαγγέλματός τους. Πλην όμως η πρακτική αυτή συχνά τείνει να συνιστά απλώς «ενοικίαση» πτυχίου και να φαλκιδεύεται η ουσία της υποχρέωσης απασχόλησης διαιτολόγου. Παρατηρείται το φαινόμενο είτε ο διαιτολόγος να απασχολείται λίγες μόνο ώρες, τις δε υπόλοιπες να συνεχίζουν να ασκούν διαιτολογικές πράξεις, είτε και να μην απασχολείται καν. Οι έλεγχοι δε των αρμόδιων κατά τόπους Περιφερειών περιορίζονται στην επισκόπηση των εγγράφων, χωρίς να εξαντλούν τους ελέγχους για την πραγματική απασχόληση του κατόχου της βεβαίωσης διαιτολόγου.

Κατόπιν αυτών αιτηθήκαμε να αποσταλεί στις κατά τόπου Περιφέρειες σχετική εγκύκλιος με την οποία να διευκρινίζεται, ότι:

Α) η παρουσία των διαιτολόγων είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του διαιτολογικού γραφείου, ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για κάθε διαιτολογική πράξη που διενεργείται εκεί, το δε ωράριο λειτουργίας του γραφείου θα πρέπει να συμπίπτει με το ωράριο απασχόλησης του διαιτολόγου.

Β) η εργασιακή σχέση θα πρέπει να αποδεικνύεται 1. από την αναγγελία πρόσληψης του διαιτολόγου στον ασφαλιστικό φορέα, 2. Από την κατατεθειμένη στην αρμόδια ΔΟΥ σύμβαση έργου που θα προκύπτει αναλυτικά το ωράριο εργασίας και η αμοιβή, η οποία δεν είναι κατώτερη από τον βασικό μισθό ή ωρομίσθιο της ΕΣΣΕ και 3. Από τη σχετική ανάρτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση παράβασης θα πρέπει να προβλεφθούν οι αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.

Γ) όλα τα διαιτολόγια θα πρέπει να υπογράφονται και να σφραγίζονται από τον υπεύθυνο διαιτολόγο, με εμφανή αναγραφή του αριθμού αδείας.

Τόσο η συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με το υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα ενώ ορίστηκαν από κοινού επόμενες ενέργειες για επίλυση των ζητημάτων.

Slide EN

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής και των ορθών διατροφικών επιλογών. Θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινή διατροφή, τις επιλογές μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και υπενθυμίζει την ανάγκη για μόνιμες αλλαγές στο τρόπο ζωής.

Η οικονομική ανάπτυξη, η αλλαγή τρόπου ζωής αλλά και οι ευρύτερες κοινωνικές μεταβολές, έχουν επηρεάσει σημαντικά με το τι τρεφόμαστε αλλά και τις διατροφικές μας συνήθεις. Η ανάπτυξη της τυποποίησης της τροφής, η αστικοποίηση, η εντατικοποίηση της απασχόλησης μας έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής σε σχέση με το παρελθόν.

Χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο τροφές την αρχική τους μορφή, έχουμε αυξήσει σημαντικά τα τυποποιημένα τρόφιμα. Έχει μειωθεί σημαντικά η πρόσληψη φυτικής ίνας και σύνθετων υδατανθράκων ενώ στον αντίποδα έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζάχαρης. Παράλληλα η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τις τροφές έχει αυξηθεί χωρίς όμως αυτή να καταναλώνεται λόγω της καθιστικής μας ζωής και της μείωσης της φυσικής μας δραστηριότητας.

Ο συνδυασμός κακής διατροφής και καθιστικής ζωής κυριολεκτικά σκοτώνει μιας και η προκαλούμενη παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας . Ένας στους πέντε θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της.

Ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι ιλιγγιώδης. Σήμερα το πρόβλημα βάρους αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους με την προοπτική το 2015 η αναλογία να γίνει ένας προς δύο.
670 εκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι με την εικόνα από το μέλλον να είναι ακόμα χειρότερη. 120 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά (5-19 ετών) και 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών διαμορφώνουν μια δυσοίωνη προοπτική για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Κοινωνικά και οικονομικά μιας και οι δαπάνες υγείας για την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και όλα αυτά τη στιγμή που 820 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες πείνας.

Υπάρχουν πράγματα που εύκολα μπορούν να γίνουν, σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Να τροποποιήσουμε το τρόπο που επιλέγουμε τη τροφή μας και να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο καθημερινής διατροφής. Με ποικιλία τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σε ποσότητα και ποιότητα τέτοια που να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε θρεπτικά συστατικά.

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν αύξηση των φρούτων και των λαχανικών αλλά και ανεπεξέργαστων δημητριακών. Την συχνότερη κατανάλωση οσπρίων και που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και περιορισμό των ζωικής προέλευσης τροφίμων. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της πρόσληψης λιπαρών (και ειδικότερα κορεσμένων), ζάχαρης και αλατιού.

Για εμάς αυτό το πρότυπο διατροφής είναι αρκετά οικείο και συνηθισμένο μιας και αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής Διατροφής. Από τον οποίο όμως δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί σημαντικά.

Στη προσπάθεια αυτή, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τη βοήθεια πιστοποιημένων επιστημόνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων που μπορούν να συνδράμουν τόσο στην διαχείριση του σωματικού βάρους όσο και στην εμπέδωση σωστών κανόνων διατροφής. Εμπιστευτείτε τους επιστήμονες Διαιτολόγους Διατροφολόγους. Εμπιστευτείτε τους Ειδικούς.

Για την Δίαιτα και τη Διατροφή σας μιλήστε μόνο με τον Αδειοδοτημένο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Είναι ο μόνος που ξέρει πραγματικά πως να σας βοηθήσει.

 

 

πδ1332014 φωτο

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ 133/2014 με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Πέντε χρόνια που ανέδειξαν την ορθότητα της επιμονής της ΕΔΔΕ και του αγώνα μας για την θεσμοθέτησή της.

Πέντε χρόνια διάψευσης στη πράξη, όλων των ανησυχιών, όλης της κατευθυνόμενη κινδυνολογίας, των θεωριών συνωμοσίας, της παραχάραξης της αλήθειας.

Πέντε χρόνια ακύρωσης όλων εκείνων που θεωρούσαν την υπόθεση χαμένη, την ΕΔΔΕ ένα μικρομάγαζο και κάτι θνησιγενές

Πέντε χρόνια εντατικής προσπάθειας προώθησης της νομοθεσίας και εφαρμογής της από τις αρμόδιες αρχές.

Με όπλο το ΠΔ 133/2014 πετύχαμε την καταδίκη των πρώτων παράνομων ψευτοδιαιτολόγων, την ουσιαστική αναθεώρηση (πριν άτακτα αποσυρθεί) του άρθρου 74 για τα γυμναστήρια, την αποτροπή εκχώρησης επαγγελματικών μας δικαιωμάτων σε απόφοιτους σχολών που δεν ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας.

Και όλα αυτά όταν ακόμα και σήμερα κάποιοι συστηματικά υπονομεύουν τα κεκτημένα των Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Που κλείνουν το μάτι στην ίδρυση τμήματος "σχετικό" με τη διαιτολογία στο Γεωπονικό. Που κάνουν τα στραβά μάτια στην ενοικίαση πτυχίων. Που δεν ιδρώνει το αυτί τους για τις προσπάθειες διάσπασης της ειδικότητας του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Ας μην το ξεχνάμε.

Η ΕΔΔΕ πάλεψε για την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, η ΕΔΔΕ την επέβαλε, η ΕΔΔΕ την θωρακίζει και τη περιφρουρεί.

Και θα επιβάλει την νομιμότητα.

ΤΟ ΔΣ της ΕΔΔΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
και
Ημερίδα ΕΔΔΕ για τα Συμπληρώματα Διατροφής

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ καλεί τα μέλη της, σε επαναληπτική τακτική ετήσια γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 14:00 στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace  Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη 

Η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης θα είναι:

  • Απολογισμός πεπραγμένων ΔΣ
  • Οικονομικός απολογισμός
  • Προγραμματισμός επιστημονικών δράσεων επόμενου έτους και συντονισμός αυτών ανά περιφερειακό τμήμα
 
ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ

Σας περιμένουμε όλους εκεί.


Με εκτίμηση εκ μέρους του ΔΣ,

     Ο πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Κανελλάκης                                 Βασίλης Τσιρώνης

EDDE

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
 
Το ΔΣ της ΕΔΔΕ καλεί τα μέλη της, σε τακτική ετήσια γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στις 14:00 στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace  Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη 

Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 μετά το τέλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα.
(το πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί σε μελλοντικό email)

Η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης θα είναι:

  • Απολογισμός πεπραγμένων ΔΣ
  • Οικονομικός απολογισμός
  • Προγραμματισμός επιστημονικών δράσεων επόμενου έτους και συντονισμός αυτών ανά περιφερειακό τμήμα

Σας περιμένουμε όλους εκεί.

Με εκτίμηση εκ μέρους του ΔΣ,

     Ο πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Κανελλάκης                                 Βασίλης Τσιρώνης

EDDE

Μετά από την επιστολή μας για την παρουσία της κας Πανοπούλου στην εκπομπή ΣΤΑ ΑΚΡΑ με παρουσιάστρια την κα Φλέσσα λάβαμε από τη κα Φλέσσα την παρακάτω απάντηση.

Η κυρία Αλίκη Πανοπούλου φιλοξενήθηκε ΣΤΑ ΑΚΡΑ ως συγγραφέας του βιβλίου «Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή» με συγκεκριμένες αναφορές, όπως καθείς μπορεί να διαπιστώσει από την ανηρτημένη εκπομπή στον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ. Ουδείς ισχυρίστηκε στην εκπομπή ότι είναι διαιτολόγος ή διατροφολόγος. Το Κέντρο Διατροφής, στο οποίο εργάζεται η κυρία Πανοπούλου,- όπως και εσείς, άλλως τε, παραδέχεσθε- διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ως εκ τούτου, ουδέν θέμα αποκαταστάσεως της αλήθειας τίθεται και το αίτημα σας να αποσυρθεί η εν λόγω εκπομπή δεν ευσταθεί. Προσιδιάζει δε, σε εποχές που απαγορευόταν η κυκλοφορία βιβλίων με τα οποία οι κρατούντες διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενό τους…

Ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής ΣΤΑ ΑΚΡΑ έχω την πλήρη ευθύνη της επιλογής των καλεσμένων και των λεγομένων τους. Αναμένω, λοιπόν, προτάσεις σας ενδιαφέρουσες με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού. Ευελπιστώ ότι το κριτήριο που θα πρυτανεύσει δεν θα αρύεται από συνδικαλιστικές έριδες και επαγγελματικές αντιζηλίες.

Φιλικά

Βίκυ Φλέσσα

Σε ανταπόκριση του περιεχομένου του παραπάνω κειμένου το ΔΣ της  ΕΔΔΕ απάντησε με το παρακάτω κείμενο:

Προς: ΕΡΤ ΑΕ
Θέμα: «Απάντηση στο email της κας Φλέσσα»

Λάβαμε γνώση της απαράδεκτης από κάθε άποψη απάντησης σας, η οποία και δεν αποκαθιστά την αλήθεια αλλά και εκτοξεύει σε βάρος του ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, προσβλητικές εκφράσεις που δεν θα περίμενε κανείς να εκφέρει μία έγκριτος δημοσιογράφος όπως εσείς.

Αρχικά θα θέλαμε να διαπιστώσουμε την λογική που διαπερνά το κείμενό σας, ότι δηλαδή όλη η παρέμβασή μας εδράζεται σε “...συνδικαλιστικές έριδες και επαγγελματικές αντιζηλίες.” Ούτε έριδες ούτε επαγγελματικές αντιζηλίες υπάρχουν. Από την αρχή της ίδρυσης της μέχρι και σήμερα η ΕΔΔΕ, σαν φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, έχει θέσει σαν βασικό στόχο την προάσπιση των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των επιστημόνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Αλλά ακόμα περισσότερο, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που σαν απώτερο στόχο έχει την προάσπιση και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Όλα τα χρόνια της δράσης μας προτείναμε και προωθήσαμε θέσεις και ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τους πολίτες από παράνομες δραστηριότητες μη ειδικών και από ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. Για αυτό το λόγο έχουν θεσπιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις τόσο για την άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου (Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος) όσο για την χρήση του όρου “Διαιτολόγου – Διατροφολόγου” όσο και για τους όρους λειτουργίας των χώρων που παρέχουν Διαιτολογικές Υπηρεσίες.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΔΔΕ είχε προχωρήσει σε καταγγελία στη αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για την παράνομη και παράτυπη δραστηριότητά της κας Πανοπούλου που και Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος δεν είχε (για να παρέχει ή ίδια διαιτολογικές υπηρεσίες) αλλά και ο χώρος της δεν είχε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας. Κατόπιν υποδείξεων της υπηρεσίας η κα Πανοπούλου προσέλαβε επιστημονικό υπεύθυνο διαιτολόγο, κάτοχο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος και προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για να αποκτήσει Άδεια Λειτουργίας η επιχείρηση της.

Λυπούμαστε αλλά η αναφορά σας σε Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος στο χώρο που διατηρεί η κα Πανοπούλου εκ του νόμου δεν νοείται. Και φυσικά ούτε η ίδια μπορεί ποτέ να την αποκτήσει γιατί δεν διαθέτει τα ακαδημαϊκά προσόντα για να την αιτηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιεί πλέον το τίτλο Διαιτολόγος Διατροφολόγος όπως παράνομα και παράτυπα έκανε στο παρελθόν. Αν και εφόσον η ίδια κατέχει κάποιο τίτλο σπουδών επιπέδου ΙΕΚ, τότε τα καθήκοντά της είναι καθαρά βοηθητικά σε εργασίες που δεν σχετίζονται με την παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών.

Λυπούμαστε που στην επιστολή σας μας επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η κα Πανοπούλου συνεχίζει την παράνομη της δραστηριότητα, “...Το Κέντρο Διατροφής, στο οποίο εργάζεται η κυρία Πανοπούλου...”. Την οποία και προέβαλε συστηματικά στην εκπομπή σας σε διαφορετικά σημεία θέλοντας να τονίσει τη εμπειρία της και το πόσο σχετική είναι με το αντικείμενο. Και λυπούμαστε διπλά που εν αγνοία σας γίνατε φορέας προβολής αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά κάποιος να διορθώσει το λάθος του. Και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε προς ενημέρωσή σας αρχικά και προς τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας σε δεύτερο επίπεδο, ζητώντας από εσάς και το φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης να αποσυρθεί η εκπομπή ώστε να μην τύχει παραπέρα προβολής, η παράνομη δραστηριότητα της κα Πανοπούλου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι ούτε φασίστες είμαστε να θέλουμε να φιμώσουμε κάποιον, ούτε νεοναζί να τραμπουκίσουμε. Είμαστε Δημοκρατικοί πολίτες, με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στη πολιτεία, τη Δημόσια Υγεία και τους πολίτες αυτού του τόπου. Βρίσκουμε εξαιρετικά άτυχη την αποστροφή της απάντηση σας “Ως εκ τούτου, ουδέν θέμα αποκαταστάσεως της αλήθειας τίθεται και το αίτημα σας να αποσυρθεί η εν λόγω εκπομπή δεν ευσταθεί. Προσιδιάζει δε, σε εποχές που απαγορευόταν η κυκλοφορία βιβλίων με τα οποία οι κρατούντες διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενό τους…”

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αναφέρετε ότι: “Ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής ΣΤΑ ΑΚΡΑ έχω την πλήρη ευθύνη της επιλογής των καλεσμένων και των λεγομένων τους. Αναμένω, λοιπόν, προτάσεις σας ενδιαφέρουσες με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού.”

Ελπίζουμε λοιπόν, και εφόσον δυστυχώς εκτός από την κα Πανοπούλου από την εκπομπή σας έχει περάσει και ο ψευδοειδικός κος Μηνουδης, να καλέσετε εκπροσώπους μας να σας αναπτύξουν τις θέσεις μας για το πως μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τους ψευδοεδικούς ψευδοδιαιτολόγους και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

ΥΓ σας επισυνάπτουμε τη τελευταία ενημέρωση απάντηση από τη Διεύθυνση στην οποία υπάγεται η κα Πανοπούλου. Είναι προφανές ότι δεν είναι η υπεύθυνη για τη λειτουργία του κέντρου, για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής προγραμμάτων διατροφής.

Για το διοικητικό συμβούλιο

efsa logo

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει δημιουργήσει διαδραστικό εργαλείο DRV Finder. 

Το εργαλείο αυτό παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις διαιτητικές τιμές αναφοράς της EFSA (Dietary Reference Values) για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Επίσης έχει δημιουργηθεί η ελληνική έκδοση , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του συνδέσμου:

https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs?lang=el 

Το εργαλείο προορίζεται για τους τελικούς χρήστες (διατροφολόγους, επαγγελματίες υγείας, υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, κατασκευαστές τροφίμων και άλλους επιστήμονες), οι οποίοι μπορούν να κάνουν γρήγορους και εύκολους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (DVRs) της EFSA.

Το εργαλείο μπορεί να αναζητά τιμές ανά ομάδα πληθυσμού ή θρεπτική ουσία, επιτρέποντας στους χρήστες να εξάγουν και να συνδυάζουν τις ακριβείς πληροφορίες που χρειάζονται από τις 32 γνωμοδοτήσεις για τα DRVs που έχει δημοσιεύσει η EFSA τα τελευταία χρόνια. Οι γνωμοδοτήσεις περιέχουν DRVs για νερό, λίπη, υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, ενέργεια, καθώς και για 14 βιταμίνες και 13 μέταλλα.

Το εργαλείο έχει δημιουργηθεί στην αγγλική γλώσσα και είχε αρχικά μεταφραστεί στην ιταλική, τη γερμανική και την γαλλική γλώσσα. Στη συνέχεια έχουν δημιουργηθεί εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες (μεταξύ αυτών και η ελληνική).

Σελίδα 1 από 20

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση