Slide EN

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Επισιτισμού αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής και των ορθών διατροφικών επιλογών. Θέτει σε προτεραιότητα την καθημερινή διατροφή, τις επιλογές μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο αλλά και υπενθυμίζει την ανάγκη για μόνιμες αλλαγές στο τρόπο ζωής.

Η οικονομική ανάπτυξη, η αλλαγή τρόπου ζωής αλλά και οι ευρύτερες κοινωνικές μεταβολές, έχουν επηρεάσει σημαντικά με το τι τρεφόμαστε αλλά και τις διατροφικές μας συνήθεις. Η ανάπτυξη της τυποποίησης της τροφής, η αστικοποίηση, η εντατικοποίηση της απασχόλησης μας έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής σε σχέση με το παρελθόν.

Χρησιμοποιούμε όλο και λιγότερο τροφές την αρχική τους μορφή, έχουμε αυξήσει σημαντικά τα τυποποιημένα τρόφιμα. Έχει μειωθεί σημαντικά η πρόσληψη φυτικής ίνας και σύνθετων υδατανθράκων ενώ στον αντίποδα έχει αυξηθεί η κατανάλωση ζάχαρης. Παράλληλα η ενέργεια που προσλαμβάνουμε από τις τροφές έχει αυξηθεί χωρίς όμως αυτή να καταναλώνεται λόγω της καθιστικής μας ζωής και της μείωσης της φυσικής μας δραστηριότητας.

Ο συνδυασμός κακής διατροφής και καθιστικής ζωής κυριολεκτικά σκοτώνει μιας και η προκαλούμενη παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας . Ένας στους πέντε θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται με την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της.

Ο ρυθμός αύξησης της παχυσαρκίας σε Παγκόσμιο επίπεδο είναι ιλιγγιώδης. Σήμερα το πρόβλημα βάρους αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους με την προοπτική το 2015 η αναλογία να γίνει ένας προς δύο.
670 εκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι με την εικόνα από το μέλλον να είναι ακόμα χειρότερη. 120 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά (5-19 ετών) και 40 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών διαμορφώνουν μια δυσοίωνη προοπτική για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες. Κοινωνικά και οικονομικά μιας και οι δαπάνες υγείας για την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και όλα αυτά τη στιγμή που 820 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από συνθήκες πείνας.

Υπάρχουν πράγματα που εύκολα μπορούν να γίνουν, σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Να τροποποιήσουμε το τρόπο που επιλέγουμε τη τροφή μας και να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό πλαίσιο καθημερινής διατροφής. Με ποικιλία τροφίμων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά σε ποσότητα και ποιότητα τέτοια που να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε ατόμου σε θρεπτικά συστατικά.

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν αύξηση των φρούτων και των λαχανικών αλλά και ανεπεξέργαστων δημητριακών. Την συχνότερη κατανάλωση οσπρίων και που αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και περιορισμό των ζωικής προέλευσης τροφίμων. Αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της πρόσληψης λιπαρών (και ειδικότερα κορεσμένων), ζάχαρης και αλατιού.

Για εμάς αυτό το πρότυπο διατροφής είναι αρκετά οικείο και συνηθισμένο μιας και αποτελεί τον πυρήνα της Μεσογειακής Διατροφής. Από τον οποίο όμως δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί σημαντικά.

Στη προσπάθεια αυτή, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν τη βοήθεια πιστοποιημένων επιστημόνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων που μπορούν να συνδράμουν τόσο στην διαχείριση του σωματικού βάρους όσο και στην εμπέδωση σωστών κανόνων διατροφής. Εμπιστευτείτε τους επιστήμονες Διαιτολόγους Διατροφολόγους. Εμπιστευτείτε τους Ειδικούς.

Για την Δίαιτα και τη Διατροφή σας μιλήστε μόνο με τον Αδειοδοτημένο Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Είναι ο μόνος που ξέρει πραγματικά πως να σας βοηθήσει.

 

 

πδ1332014 φωτο

Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ 133/2014 με το οποίο ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Πέντε χρόνια που ανέδειξαν την ορθότητα της επιμονής της ΕΔΔΕ και του αγώνα μας για την θεσμοθέτησή της.

Πέντε χρόνια διάψευσης στη πράξη, όλων των ανησυχιών, όλης της κατευθυνόμενη κινδυνολογίας, των θεωριών συνωμοσίας, της παραχάραξης της αλήθειας.

Πέντε χρόνια ακύρωσης όλων εκείνων που θεωρούσαν την υπόθεση χαμένη, την ΕΔΔΕ ένα μικρομάγαζο και κάτι θνησιγενές

Πέντε χρόνια εντατικής προσπάθειας προώθησης της νομοθεσίας και εφαρμογής της από τις αρμόδιες αρχές.

Με όπλο το ΠΔ 133/2014 πετύχαμε την καταδίκη των πρώτων παράνομων ψευτοδιαιτολόγων, την ουσιαστική αναθεώρηση (πριν άτακτα αποσυρθεί) του άρθρου 74 για τα γυμναστήρια, την αποτροπή εκχώρησης επαγγελματικών μας δικαιωμάτων σε απόφοιτους σχολών που δεν ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας.

Και όλα αυτά όταν ακόμα και σήμερα κάποιοι συστηματικά υπονομεύουν τα κεκτημένα των Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Που κλείνουν το μάτι στην ίδρυση τμήματος "σχετικό" με τη διαιτολογία στο Γεωπονικό. Που κάνουν τα στραβά μάτια στην ενοικίαση πτυχίων. Που δεν ιδρώνει το αυτί τους για τις προσπάθειες διάσπασης της ειδικότητας του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Ας μην το ξεχνάμε.

Η ΕΔΔΕ πάλεψε για την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, η ΕΔΔΕ την επέβαλε, η ΕΔΔΕ την θωρακίζει και τη περιφρουρεί.

Και θα επιβάλει την νομιμότητα.

ΤΟ ΔΣ της ΕΔΔΕ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
και
Ημερίδα ΕΔΔΕ για τα Συμπληρώματα Διατροφής

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ καλεί τα μέλη της, σε επαναληπτική τακτική ετήσια γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 στις 14:00 στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace  Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη 

Η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης θα είναι:

  • Απολογισμός πεπραγμένων ΔΣ
  • Οικονομικός απολογισμός
  • Προγραμματισμός επιστημονικών δράσεων επόμενου έτους και συντονισμός αυτών ανά περιφερειακό τμήμα
 
ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 

 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ

Σας περιμένουμε όλους εκεί.


Με εκτίμηση εκ μέρους του ΔΣ,

     Ο πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Κανελλάκης                                 Βασίλης Τσιρώνης

EDDE

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
 
Το ΔΣ της ΕΔΔΕ καλεί τα μέλη της, σε τακτική ετήσια γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 στις 14:00 στο Ξενοδοχείο Grand Hotel Palace  Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη 

Σε περίπτωση μη απαρτίας η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 μετά το τέλος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί εκείνη τη μέρα.
(το πρόγραμμα θα κοινοποιηθεί σε μελλοντικό email)

Η ημερήσια διάταξη της γενικής συνέλευσης θα είναι:

  • Απολογισμός πεπραγμένων ΔΣ
  • Οικονομικός απολογισμός
  • Προγραμματισμός επιστημονικών δράσεων επόμενου έτους και συντονισμός αυτών ανά περιφερειακό τμήμα

Σας περιμένουμε όλους εκεί.

Με εκτίμηση εκ μέρους του ΔΣ,

     Ο πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Κανελλάκης                                 Βασίλης Τσιρώνης

EDDE

Μετά από την επιστολή μας για την παρουσία της κας Πανοπούλου στην εκπομπή ΣΤΑ ΑΚΡΑ με παρουσιάστρια την κα Φλέσσα λάβαμε από τη κα Φλέσσα την παρακάτω απάντηση.

Η κυρία Αλίκη Πανοπούλου φιλοξενήθηκε ΣΤΑ ΑΚΡΑ ως συγγραφέας του βιβλίου «Εγώ και η ανάγκη μου για τροφή» με συγκεκριμένες αναφορές, όπως καθείς μπορεί να διαπιστώσει από την ανηρτημένη εκπομπή στον διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ. Ουδείς ισχυρίστηκε στην εκπομπή ότι είναι διαιτολόγος ή διατροφολόγος. Το Κέντρο Διατροφής, στο οποίο εργάζεται η κυρία Πανοπούλου,- όπως και εσείς, άλλως τε, παραδέχεσθε- διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ως εκ τούτου, ουδέν θέμα αποκαταστάσεως της αλήθειας τίθεται και το αίτημα σας να αποσυρθεί η εν λόγω εκπομπή δεν ευσταθεί. Προσιδιάζει δε, σε εποχές που απαγορευόταν η κυκλοφορία βιβλίων με τα οποία οι κρατούντες διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενό τους…

Ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής ΣΤΑ ΑΚΡΑ έχω την πλήρη ευθύνη της επιλογής των καλεσμένων και των λεγομένων τους. Αναμένω, λοιπόν, προτάσεις σας ενδιαφέρουσες με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού. Ευελπιστώ ότι το κριτήριο που θα πρυτανεύσει δεν θα αρύεται από συνδικαλιστικές έριδες και επαγγελματικές αντιζηλίες.

Φιλικά

Βίκυ Φλέσσα

Σε ανταπόκριση του περιεχομένου του παραπάνω κειμένου το ΔΣ της  ΕΔΔΕ απάντησε με το παρακάτω κείμενο:

Προς: ΕΡΤ ΑΕ
Θέμα: «Απάντηση στο email της κας Φλέσσα»

Λάβαμε γνώση της απαράδεκτης από κάθε άποψη απάντησης σας, η οποία και δεν αποκαθιστά την αλήθεια αλλά και εκτοξεύει σε βάρος του ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, προσβλητικές εκφράσεις που δεν θα περίμενε κανείς να εκφέρει μία έγκριτος δημοσιογράφος όπως εσείς.

Αρχικά θα θέλαμε να διαπιστώσουμε την λογική που διαπερνά το κείμενό σας, ότι δηλαδή όλη η παρέμβασή μας εδράζεται σε “...συνδικαλιστικές έριδες και επαγγελματικές αντιζηλίες.” Ούτε έριδες ούτε επαγγελματικές αντιζηλίες υπάρχουν. Από την αρχή της ίδρυσης της μέχρι και σήμερα η ΕΔΔΕ, σαν φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, έχει θέσει σαν βασικό στόχο την προάσπιση των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων των επιστημόνων Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Αλλά ακόμα περισσότερο, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που σαν απώτερο στόχο έχει την προάσπιση και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Όλα τα χρόνια της δράσης μας προτείναμε και προωθήσαμε θέσεις και ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τους πολίτες από παράνομες δραστηριότητες μη ειδικών και από ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. Για αυτό το λόγο έχουν θεσπιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις τόσο για την άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου - Διατροφολόγου (Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος) όσο για την χρήση του όρου “Διαιτολόγου – Διατροφολόγου” όσο και για τους όρους λειτουργίας των χώρων που παρέχουν Διαιτολογικές Υπηρεσίες.

Με αυτά τα δεδομένα η ΕΔΔΕ είχε προχωρήσει σε καταγγελία στη αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας για την παράνομη και παράτυπη δραστηριότητά της κας Πανοπούλου που και Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος δεν είχε (για να παρέχει ή ίδια διαιτολογικές υπηρεσίες) αλλά και ο χώρος της δεν είχε την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας. Κατόπιν υποδείξεων της υπηρεσίας η κα Πανοπούλου προσέλαβε επιστημονικό υπεύθυνο διαιτολόγο, κάτοχο Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος και προχώρησε σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για να αποκτήσει Άδεια Λειτουργίας η επιχείρηση της.

Λυπούμαστε αλλά η αναφορά σας σε Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος στο χώρο που διατηρεί η κα Πανοπούλου εκ του νόμου δεν νοείται. Και φυσικά ούτε η ίδια μπορεί ποτέ να την αποκτήσει γιατί δεν διαθέτει τα ακαδημαϊκά προσόντα για να την αιτηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρησιμοποιεί πλέον το τίτλο Διαιτολόγος Διατροφολόγος όπως παράνομα και παράτυπα έκανε στο παρελθόν. Αν και εφόσον η ίδια κατέχει κάποιο τίτλο σπουδών επιπέδου ΙΕΚ, τότε τα καθήκοντά της είναι καθαρά βοηθητικά σε εργασίες που δεν σχετίζονται με την παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών.

Λυπούμαστε που στην επιστολή σας μας επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η κα Πανοπούλου συνεχίζει την παράνομη της δραστηριότητα, “...Το Κέντρο Διατροφής, στο οποίο εργάζεται η κυρία Πανοπούλου...”. Την οποία και προέβαλε συστηματικά στην εκπομπή σας σε διαφορετικά σημεία θέλοντας να τονίσει τη εμπειρία της και το πόσο σχετική είναι με το αντικείμενο. Και λυπούμαστε διπλά που εν αγνοία σας γίνατε φορέας προβολής αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Όμως ποτέ δεν είναι αργά κάποιος να διορθώσει το λάθος του. Και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε προς ενημέρωσή σας αρχικά και προς τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας σε δεύτερο επίπεδο, ζητώντας από εσάς και το φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης να αποσυρθεί η εκπομπή ώστε να μην τύχει παραπέρα προβολής, η παράνομη δραστηριότητα της κα Πανοπούλου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι ούτε φασίστες είμαστε να θέλουμε να φιμώσουμε κάποιον, ούτε νεοναζί να τραμπουκίσουμε. Είμαστε Δημοκρατικοί πολίτες, με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στη πολιτεία, τη Δημόσια Υγεία και τους πολίτες αυτού του τόπου. Βρίσκουμε εξαιρετικά άτυχη την αποστροφή της απάντηση σας “Ως εκ τούτου, ουδέν θέμα αποκαταστάσεως της αλήθειας τίθεται και το αίτημα σας να αποσυρθεί η εν λόγω εκπομπή δεν ευσταθεί. Προσιδιάζει δε, σε εποχές που απαγορευόταν η κυκλοφορία βιβλίων με τα οποία οι κρατούντες διαφωνούσαν ως προς το περιεχόμενό τους…”

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αναφέρετε ότι: “Ως αρχισυντάκτρια της εκπομπής ΣΤΑ ΑΚΡΑ έχω την πλήρη ευθύνη της επιλογής των καλεσμένων και των λεγομένων τους. Αναμένω, λοιπόν, προτάσεις σας ενδιαφέρουσες με στόχο την πολύπλευρη ενημέρωση του κοινού.”

Ελπίζουμε λοιπόν, και εφόσον δυστυχώς εκτός από την κα Πανοπούλου από την εκπομπή σας έχει περάσει και ο ψευδοειδικός κος Μηνουδης, να καλέσετε εκπροσώπους μας να σας αναπτύξουν τις θέσεις μας για το πως μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τους ψευδοεδικούς ψευδοδιαιτολόγους και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

ΥΓ σας επισυνάπτουμε τη τελευταία ενημέρωση απάντηση από τη Διεύθυνση στην οποία υπάγεται η κα Πανοπούλου. Είναι προφανές ότι δεν είναι η υπεύθυνη για τη λειτουργία του κέντρου, για τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής προγραμμάτων διατροφής.

Για το διοικητικό συμβούλιο

efsa logo

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει δημιουργήσει διαδραστικό εργαλείο DRV Finder. 

Το εργαλείο αυτό παρέχει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις διαιτητικές τιμές αναφοράς της EFSA (Dietary Reference Values) για τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Επίσης έχει δημιουργηθεί η ελληνική έκδοση , η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του συνδέσμου:

https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs?lang=el 

Το εργαλείο προορίζεται για τους τελικούς χρήστες (διατροφολόγους, επαγγελματίες υγείας, υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, κατασκευαστές τροφίμων και άλλους επιστήμονες), οι οποίοι μπορούν να κάνουν γρήγορους και εύκολους υπολογισμούς χρησιμοποιώντας τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (DVRs) της EFSA.

Το εργαλείο μπορεί να αναζητά τιμές ανά ομάδα πληθυσμού ή θρεπτική ουσία, επιτρέποντας στους χρήστες να εξάγουν και να συνδυάζουν τις ακριβείς πληροφορίες που χρειάζονται από τις 32 γνωμοδοτήσεις για τα DRVs που έχει δημοσιεύσει η EFSA τα τελευταία χρόνια. Οι γνωμοδοτήσεις περιέχουν DRVs για νερό, λίπη, υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες, ενέργεια, καθώς και για 14 βιταμίνες και 13 μέταλλα.

Το εργαλείο έχει δημιουργηθεί στην αγγλική γλώσσα και είχε αρχικά μεταφραστεί στην ιταλική, τη γερμανική και την γαλλική γλώσσα. Στη συνέχεια έχουν δημιουργηθεί εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες (μεταξύ αυτών και η ελληνική).

EDDE

Ημερ/νία: 28/6/2019

Αρ.Πρωτ.:33

Προς: ΕΡΤ ΑΕ

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Θέμα: «Παρουσία κας Πανοπούλου  στη Εκπομπή Στα Άκρα»   

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε στην ΕΡΤ, την εκπομπή της κυρίας Φλέσσα “Στα άκρα”, η οποία είναι διαθέσιμη στο και ERT WEBTV, με καλεσμένη την κυρία Αλίκη Πανοπούλου.

Η κυρία Αλίκη Πανοπούλου αποκαλείται από την κυρία Φλέσσα ως “Σύμβουλος Διατροφής” ενώ η ίδια σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, αποδέχεται ότι διατηρεί γραφείο και διαχειρίζεται προσωπικά, περιστατικά υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων εδώ και 30 χρόνια. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η προσέγγιση της κυρίας Πανοπούλου κινείται από διατροφική συμβουλευτική σε ψυχολογική συμβουλευτική ως ειδική χωρίς να είναι ούτε διαιτολόγος - διατροφολόγος ούτε ψυχολόγος.

Η παράνομη δραστηριότητα της κας Πανοπούλου είχε εντοπισθεί από την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και είχε καταγγελθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Αττικής. Το αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν να επισημανθεί σε αυτή ότι για την άσκηση του επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου είναι απαραίτητη η κατοχή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Σε συνέχεια των υποδείξεων της υπηρεσίας, η κα Πανοπούλου υποχρεώθηκε να προσλάβει πτυχιούχο Διαιτολόγο Διατροφολόγο, κάτοχο της προβλεπόμενης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για να παρέχει τις Διαιτολογικές Υπηρεσίες προς τους πελάτες της επιχείρησης της. Επίσης απαγορεύτηκε σε αυτή να συνεχίσει την όποια παράνομη και παράτυπη δραστηριότητα της.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι για την άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου είναι επίσης απαραίτητη η κατοχή της αντίστοιχης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Θεωρούμε ότι η πρόσκληση της κυρίας Πανοπούλου στην εκπομπή είναι δυνητικά επιζήμια για τη δημόσια υγεία και παράλληλα προσβλητική για τον κλάδο των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καθώς η κυρία Πανοπούλου δεν πληροί της νόμιμες προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την άσκηση του επαγγέλματος. Επιπλέον για εμάς είναι θλιβερή και επικίνδυνη η νομιμοποίηση και διαφήμισή της δια μέσου της εκπομπής.

Παρακαλούμε την ΕΡΤ και την κυρία Φλέσσα προς αποκατάσταση της αλήθειας και του κύρους του επαγγέλματος του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

Σας καλούμε άμεσα όπως απομακρύνεται από το ERT WEBTV τη συγκεκριμένη εκπομπή.

Επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το περιεχόμενο της εκπομπής για κάθε νόμιμη ενέργειά που θα διαφυλάσσει τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Διαιτολόγων Διατροφολόγων αλλά και θα προασπίζει τη Δημόσια Υγεία.

Για το διοικητικό συμβούλιο

                                                                                                                                             O                                              Ο

                                                                                                        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

       Δρ. Σπυρίδων Κανελλάκης                        Τσιρώνης Βασίλης

κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη θεωρείται μια αυτοάνοση νόσος η οποία εμφανίζεται στο λεπτό έντερο, διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος και βιοψία λεπτού εντέρου και προκαλεί ατροφία και διαφοροποίηση στις λάχνες.

Η κοιλιοκάκη είναι γνωστή διαφορετικά ως δυσανεξία στη γλουτένη και έτσι έως σήμερα η μόνη γνωστή θεραπεία είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Έτσι εφαρμόζεται πλήρη αποφυγή των παραπάνω φυσικών τροφίμων ή επεξεργασμένων που περιέχουν γλουτένη σε περιεκτικότητα >20ppm, αφού αυτή έχει καθιερωθεί ως η βάση της εμφάνισης των συμπτωμάτων (ανεκτικότητας).

Τα συμπτώματα εάν εμφανίζονται στους ασθενείς είναι κυρίως η διάρροια, ο έμετος καθώς και ο μετεωρισμός στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Ως αποτέλεσμα της νόσου αυτής τα άτομα εμφανίζουν καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου και των λαχνών και κατ’ επέκταση μη σωστή απορρόφηση των διαφόρων θρεπτικών συστατικών.

Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πιθανά αίτια εμφάνισης της δυσανεξίας χαρακτηρίζονται η ηλικία, η κύηση, οι κοινές λοιμώξεις, τα χειρουργεία και οι διαταραχές της μικροχλωρίδας του εντέρου. Πέρα από την δυσκολία ισορροπίας μιας εφ’ όρου ζωής διατροφής χωρίς γλουτένη, η ίδια η κοιλιοκάκη έχει άμεση σχέση και με άλλες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1(ΣΔ1), οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα καθώς και τα σύνδρομα Turner και Down.
Πλέον σήμερα, παρόλο που η γκάμα των προϊόντων που μπορούν να καταναλώσουν άφοβα τα άτομα που πάσχον από κοιλιοκάκη είναι περιορισμένη, έχουν κατασκευαστεί επιπλέον προϊόντα για την αύξηση των επιλογών και την μείωση πιθανού αισθήματος αποκλεισμού από κατηγορίες τροφίμων. Τα προϊόντα αυτά όμως κατασκευάζονται από άλλα συστατικά όπως κορεσμένα λίπη και απλά σάκχαρα και έτσι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε υφή και γεύση από το πρωτότυπο. Πολλά από αυτά επιπρόσθετα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο καθώς και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μέσα από μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη εμφανίζονται ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη D. Έτσι η αντικατάσταση αυτών με αλεύρι ρυζιού, ταπιόκα ή άμυλο πατάτας και ο μη ταυτόχρονος εμπλουτισμός τους φέρνει το παραπάνω αποτέλεσμα. Λόγω αυτού του προβλήματος σήμερα κατασκευάζονται προϊόντα χωρίς γλουτένη ή αλλιώς GFP με βάση το φαγόπυρο, τα ρεβίθια, το κεχρί, τη βρώμη, την κινόα κ.α τα οποία είναι καλύτερες πηγές μεταλλικών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επιμέρους επεξεργασίας που υφίστανται τα τρόφιμα αυτά τις περισσότερες φορές η οικονομική αξία τους είναι υψηλή με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι το πρόβλημα της επιμόλυνσης των τροφίμων τόσο από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όσο και από τα σκεύη μαγειρέματος.

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι η εκπαίδευση των ατόμων αυτών ώστε να καταναλώνουν φυσικά τρόφιμα όπως σπόροι, λαχανικά, όσπρια και φρούτα τα οποία είναι πλούσια τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, η σωστή εκπαίδευση στη μαγειρική όσο και η εκπαίδευση όλης της οικογένειας στη προσαρμογή των νέων δεδομένων.

Η ΕΔΔΕ θα εξακολουθήσει  να συνεργάζεται με φορείς αλλά και να συμβάλει στην διαρκή επιμόρφωση των Διαιτολόγων ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της νόσου

WEBINAR

Diana Artene PhD, Nutrition for Breast Cancer Patients specialist and committee member of our Oncology ESDN, is hosting a webinar on 'Obesity in breast cancer patients - what are the causes, consequences & solutions?' on 30 May at 7pm CET

This webinar will share in-depth knowledge of the solutions to breast cancer related obesity as breast cancer patients often gain weight during their treatment. Εγγραφές εδώ

epistimoniki enimerosi
 
Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει
Σελίδα 1 από 20

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση