Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 19:03

Παγκόσμια Μέρα κατά της Παχυσαρκίας.

world obesity
 
Αναγνωρίζοντας τα βαθύτερα αίτια, αντιμέτωποι με τα βαθύτερα προβλήματα.
 
Είναι δεδομένο ότι η Παχυσαρκία είναι μια Πανδημία και ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με ένα πλήθος παραγόντων που η ρίζα τους ξεκινάει από τα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα ατομικά βιώματα, τις κοινωνικές συνθήκες ακόμα και τα γενετικά χαρακτηριστικά.
 
Έχει χαρακτηριστεί ως χρόνιο νόσημα και όχι τυχαία καθώς αποτελεί παράγοντα εμφάνισης διάφορων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπνική άπνοια, ψυχολογικά προβλήματα κι άλλα. Κάθε χρόνο παρατηρείται μια εκθετική αύξηση της παχυσαρκίας και δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το 2030 προβλέπεται διπλασιασμός των πασχόντων.
 
Γίνεται όλο και πιο διακριτό σε όλους ότι η προσπάθεια αντιμετώπισής της απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή διεπιστημονική συνεργασία. Η αφετηρία πάντα είναι η πληροφόρηση σε βάθος, η διαρκής ενημέρωση όλων των πολιτών και η ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων.
 
Σαν ΕΔΔΕ πάντα υποστηρίζαμε ότι το πρόβλημα της Παχυσαρκίας στην Ελλάδα αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Κοινωνίας. Μια χώρα με υπογεννητικότητα, που γερνάει πληθυσμιακά, βλέπει τη νέα γενιά, το μέλλον της, να παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας. Κάτι που αν δεν αντιμετωπιστεί θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και στις υπόλοιπες δομές πρόνοιας.
 
Η Παχυσαρκία είναι μια νόσος που προκαλεί σοβαρά προβλήματα Υγείας με συνεπακόλουθη σημαντική θνησιμότητα, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και υψηλό κόστος αντιμετώπισής. Έχει υπολογιστεί ότι η ετήσια δαπάνη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των νοσημάτων -επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή ξεπερνά τα 2,1 δισ δολάρια. 
 
Είναι προφανές ότι πλέον χρειαζόμαστε δραστικές πολιτικές επιλογές που θα αναχαιτίσουν το πρόβλημα και θα αντιστρέψουν τη κατάσταση. Πολιτικές που θα χρειαστούν την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή των ειδικών, των Διαιτολόγων Διατροφολόγων με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.
 
Η ελλειπής παρουσία Διαιτολόγων Διατροφολόγων στις δομές υγείας και στις μονάδες παροχής φροντίδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν βοηθάει στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση πολιτικών αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας.
 
Ας καταλάβουν όλοι, ότι χωρίς Διαιτολόγους Διατροφολόγους οι όποιες ενέργειες και σχεδιασμοί θα παραμένουν κενά γράμματα χωρίς περιεχόμενο και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Γιατί η πανδημία της Παχυσαρκίας δεν αντιμετωπίζεται με μία Παγκόσμια Μέρα!
 
Για το ΔΣ της ΕΔΔΕ
Read 738 times

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Γιακουμάκης Μάνος

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος
Λάμπης Κωνσταντίνος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση