Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 00:00

15 Μαρτίου Παγκόσμια μέρα Καταναλωτή

AntibioticsOfftheMenu

Η 15η του Μάρτη είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στον καταναλωτή και στα δικαιώματά του με αφορμή μια ιστορική ομιλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζών Κέννεντυ, που με βάση αυτή τέθηκαν οι βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα η μέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία μιας και έρχεται να μας θυμίσει όχι μόνο τα δικαιώματά μας σαν καταναλωτές (για καλύτερη ποιότητα τροφών και αγαθών σε προσιτές τιμές) αλλά και την ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση από τους παραγωγούς τροφίμων για το περιεχόμενο και την ποιότητα των τροφών που αγοράζουμε.

Όλα αυτά απαιτούν ένα καλό δομημένο και συγκροτημένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης της ασφάλειας των τροφίμων σε κάθε φάση της παραγωγικής διαδικασίας. Ένα σύστημα όμως που ακρογωνιαίος λίθος του είναι η ενεργή παρουσία των πολιτών καταναλωτών που θα μπορούν να επιλέγουν την τροφή και τα προϊόντα που επιθυμούν γνωρίζοντας κάθε λεπτομέρεια που αφορά την ασφάλεια και την υγεία τους.

Η φετινή χρονιά είναι παγκόσμια αφιερωμένη στην παγκόσμια εκστρατεία για να σταματήσουν οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες ζωϊκής προέλευσης (κρέας) από ζώα που έχουν μεγαλώσει με αντιβιοτικά. Σχεδόν η μισή παγκόσμια παραγωγή αντιβιοτικών σκευασμάτων απευθύνεται στην κτηνοτροφία και μεταφορικά ή κυριολεκτικά καταλήγει στο πιάτο μας, εντείνοντας έτσι το ζήτημα της παρουσίας των αντιβιοτικών και της ανάπτυξης ανθεκτικών στελεχών μικροοργανισμών. Σε παγκόσμιο επίπεδο οργανώσεις καταναλωτών κινητοποιούνται και ασκούν πίεση, στις εταιρείες εστίασης για αλλαγή των πρώτων υλών αλλά και στα θεσμικά όργανα (εθνικές οργανώσεις, ευρωπαϊκούς θεσμούς) για την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου και σήμανσης που θα οδηγήσουν σε μείωση της χρήσης πρώτων υλών που περιέχουν αντιβιοτικά και μεγαλύτερης "διατροφικής διαφάνειας" στο πιάτο του καταναλωτή.

Η Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας τόσο ως φορέας των εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων επιστημόνων διαιτολόγων διατροφολόγων, όσο και ως φορέας προάσπισης του αγαθού της Δημόσιας Υγείας βρίσκεται πάντα στο πλευρό των Ελλήνων καταναλωτών παρέχοντας τους υπεύθυνα όλες τις πληροφορίες που συμβάλουν στην ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους.

Read 2111 times

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση