Παγκόσμια μέρα επισιτισμού 2018

Παγκόσμια μέρα επισιτισμού 2018

PAGKOSMIA MERA DIATROFIS 2018 1

Δώδεκα μόλις χρόνια μας χωρίζουν από την χρονιά ορόσημο το 2030 που θα πάψει η πείνα και ο υποσιτισμός να απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη σε αυτό το πλανήτη.

Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιμονή και προσπάθεια τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας πριν την επίτευξη του τελικού στόχου, την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού. Μιας προσπάθειας που αφορά όλο το πλανήτη και όχι μόνο τους κατοίκους των υποανάπτυκτων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, όλοι είμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο συνδεδεμένοι. Οι επιλογές μας και ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει με απόλυτο τρόπο όλο το πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καθημερινά φαινόμενα μας δείχνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα το δύσκολο μέλλον που πλησιάζει.

Η κατασπατάληση τροφής και κατά συνέπεια πόρων που απαιτήθηκαν για να παραχθεί, οδηγεί σε μια υπερεκμετάλλευση της γης . Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην καλλιέργεια της γης όσο και στην παραγωγή τροφής σε ευαίσθητες κλιματικά περιοχές.

Με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, η παραγωγή τροφής πρέπει να γίνει αποδοτικότερη με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μειούμενων φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο τρόπος ζωής μας, το τι παράγουμε, το τι καταναλώνουμε και το πώς διαχειριζόμαστε τη τροφή αλλά και τα απόβλητα μας έχουν μια ανεξίτηλη επίδραση στο περιβάλλον. Ζούμε σε μία εποχή - καμπή για το παγκόσμιο κλίμα και ο χρόνος μοιάζει να στερεύει. Είναι η ώρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών. Της μεγιστοποίησης της συνεργασίας όλων των φορέων και της στράτευσης όλων στην κοινή προσπάθεια της εξάλειψης της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά το κυριότερο της επίτευξης όρων που δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση της.

Έχουμε στα χέρια μας όλη την τεχνολογία που μας επιτρέπει την διάχυση της πληροφορίας, την διασπορά της γνώσης, τον εμπλουτισμό των πολιτικών με νέες ιδέες αλλά το σημαντικότερο , της άσκησης πίεσης προς κάθε φορέα που συμμετέχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών.

Το σημαντικότερο όμως, έχουμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κάθε ένα με τρόπο απλό και κατανοητό, προτείνοντας του τρόπους και λύσεις αλλαγής της καθημερινότητας του. Στην κατεύθυνση αλλαγής του πως διαχειριζόμαστε τη γη, τη τροφή, τα απόβλητα, το περιβάλλον.

Είναι καθήκον και των διαιτολόγων διατροφολόγων να προτείνουν τις εναλλακτικές λύσεις, να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας διατροφικής πρότασης χωρίς τη σπατάλη πόρων, με τα απαραίτητα υλικά και με επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας η ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αυτή τη κατεύθυνση. Της θεμελίωσης μιας επαρκούς διατροφής με σεβασμό στο κόσμο που ζούμε χωρίς την υπονόμευση του μέλλοντός μας.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό έντυπο για την σημερινή μέρα εδώ

Μπορείτε να κατεβάσετε την επετειακή αφίσα εδώ

Σχετικά Κείμενα: