Απολογισμός Προέδρου

Απολογισμός Προέδρου

Η ΕΔΔΕ ιδρύθηκε πριν από εννιά χρόνια υπό την κοινή συμφωνία των προϋπαρχόντων συλλόγων - ΠΣΔΔ και ΠΣΔΤΔ. Οι τότε μετέχοντες των δύο συλλόγων συναποφάσισαν τη σταδιακή διάλυση των συλλόγων και δημιουργία ενός ενιαίου φορέα με την επωνυμία «Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας». Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και τα εμπόδια που στήθηκαν πολλά, τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες. Συχνά ακούστηκε από ανθρώπους με προσωπικά συμφέροντα ότι η ΕΔΔΕ είναι το στοίχημα που απέτυχε. Σήμερα εννιά χρόνια μετά εμείς είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η ΕΔΔΕ όχι μόνο δεν απέτυχε στο στόχο της αλλά έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά προασπίζοντας και αναδεικνύοντας με τους αγώνες της το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

Θέλοντας για λόγους συντομίας θα αναφέρω μόνο κομβικά ορόσημα της δράσης του συλλόγου. Επί του προηγούμενου ΔΣ, που είχα την τιμή να διατελέσω γραμματέας, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα κατοχύρωσης του επαγγέλματος με την θέσπιση της άδειας επαγγέλματος Διαιτολόγου – Διατροφολόγου θέτοντας αυτόματα στην παρανομία όσους έβαζαν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία ασκώντας καταχρηστικά το επάγγελμά μας.

Αυτό με τη σειρά του οδήγησε, πριν από μερικούς μήνες, στις πρώτες καταδίκες ανθρώπων που με δόλο ασκούσαν το επάγγελμα, δίνοντας το μεγάλο πλεονέκτημα του δεδικασμένου. Επιπλέον, επί του προηγούμενου ΔΣ, με αποκλειστικές ενέργειες της ΕΔΔΕ, τέθηκαν στην παρανομία όσοι ασκούσαν με δόλο παραπλανητικές μεθόδους όπως τεστ δυσανεξίας.

Το έργο συνεχίστηκε από το ΔΣ της τελευταίας τριετίας με την διατήρηση των θέσεων των διαιτολόγων στα κέντρα υγείας και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά και την διαφύλαξη των διαιτολόγων διατροφολόγων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Θέσαμε θέματα διασφάλισης και αυστηροποίησης των ποινών για τους παρανομούντες. Κάναμε σοβαρά βήματα στην αναγνώριση του επαγγέλματος του διαιτολόγου από άλλες ειδικότητες και αλλά και στη διάκριση των ρόλων μεταξύ γιατρού και διαιτολόγου προς όφελος της δημόσιας υγείας.

Αποτρέψαμε με νομικές ενέργειες την παραγωγή «personal nutritionists» και τους συνεπαγόμενους κινδύνους που κάποιοι με ιδιωτικά οφέλη ήθελαν να παράγουν.

Πέρα από τους νομικούς αγώνες όμως πετύχαμε αρμονική συνεργασία με πολλούς επίσημους φορείς όπως τους συλλόγους άλλων επαγγελμάτων υγείας και αποδοχή του ρόλου μας. Αυτό έγινε, τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία τέσσερις μεγάλες ημερίδες, και μία πέμπτη αυτή την Κυριακή, μεταξύ άλλων σε συνεργασία με εξέχοντες φορείς όπως το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού και την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Διοργανώσαμε με πολύ μεγάλη διεπιστημονική συμμετοχή το πρώτο τριήμερο Σχολείο Σακχαρώδη Διαβήτη σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας.
Επιπρόσθετα, επειδή η αναγνώριση του επαγγέλματος είναι θέμα κουλτούρας, η ΕΔΔΕ ήταν παρούσα σε δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα ενημέρωσης κοινού με περίπτερα στελεχωμένα από μέλη της για την ενημέρωση του κοινού, τόσο σε συνεργασία με συλλόγους ασθενών όσο και σε συνεργασία με δήμους και περιφέρειες.

Πετύχαμε για πρώτη φορά αποδοχή από το υπουργείο παιδείας προγράμματος διατροφικής αγωγής προς εφαρμογή από διαιτολόγους σε όλα τα σχολεία της χώρας. Επίσης, επειδή οι ακρογωνιαίοι λίθοι για το χτίσιμο της κουλτούρας τοποθετούνται πρώτα από εμάς και ήθος μας, εμείς οργανώσαμε ημερίδα για την ορθή διαιτητική πρακτική χτυπώντας τα κακώς κείμενα, όσο και αν αυτό πίκρανε κάποιους.

Η γιγάντωση του στοιχήματος που λέγεται Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας αποδεικνύεται από την ένταξη και ενεργή συμμετοχή μας σε διεθνείς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία συλλόγων διαιτολόγων (EFAD) και Διεθνής συνομοσπονδία διαιτολόγων (ICDA). Ακόμα περισσότερο όμως αποδεικνύεται από την δημιουργία επτά περιφερειακών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα για την αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση και λειτουργία της Ένωσης και από τον διπλασιασμό των μελών την τελευταία τριετία που πια αγγίζουν τα 1200.

Με απόλυτη διαφάνεια στην ταμειακή διαχείριση, που εξασφαλίζεται από τις αποκλειστικά ιχνηλάσιμες διατραπεζικές συναλλαγές, καταφέραμε να διπλασιάσουμε τα ταμειακά μας αποθέματα. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερα βήματα όπως την μόνιμη απασχόληση νομικού συμβούλου για την προάσπιση των συμφερόντων της δημόσιας υγείας και του κλάδου έως τον ρεαλιστικό οραματισμό για την θεσμοθέτηση πανελληνίου συνεδρίου στο άμεσο μέλλον.

Η αποκορύφωση των προσπαθειών μας αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο που ψηφίστηκε στην τελευταία γενική συνέλευση για τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Είναι λογικό ότι αυτό στεναχωρεί αυτούς που γλυκαίνονται στις καρέκλες και συνεχώς προσπαθούν να δυναμιτίσουν τις προσπάθειές μας ενώ πεισματικά αρνούνται να συμμετέχουν ως ίσοι προς ίσους στο θεσμό με το όνομα ΕΔΔΕ που οι ίδιοι κάποτε υπέγραψαν.

Για όλα αυτά, προσωπικά ευχαριστώ όλα τα μέλη του συλλόγου που είτε με τη δουλειά τους είτε απλά και μόνο από το οικονομικό τους υστέρημα στήριξαν τις προσπάθειες του συλλόγου.

Αν και πρόεδρος την τελευταία τριετία ούτε μια στιγμή δε αισθάνθηκα αρχηγός αλλά συνοδοιπόρος με συναδέλφους και φίλους. Εμείς δεν περπατάμε ένας μπροστά και οι άλλοι πίσω, περπατάμε δίπλα – δίπλα με φίλους και συναγωνιστές.

Με καθαρή συνείδηση αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι η ΕΔΔΕ είναι το στοίχημα που πέτυχε. Είναι ο μοναδικός σύλλογος που έμπρακτα προασπίζεται τη δημόσια υγεία και τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των πτυχιούχων Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Αυτά τα λίγα ήταν μόνο η αρχή. Το μέλλον μας καλεί για να κάνουμε όλοι μαζί ακόμα περισσότερα.

Η ένωση παραδίδεται στην υπέρτατη δημοκρατική διαδικασία - τις εκλογές.

Σας καλώ όλους να ψηφίσετε σκεπτόμενοι το συμφέρον του κλάδου!

Με σεβασμό και εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Κανελλάκης

Σχετικά Κείμενα: