Η 14 Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια μέρα Διαβήτη και πρέπει να γίνει σαφές ότι αφορά κάθε οικογένεια στον πλανήτη αυτό γιατί 425 εκατομμύρια άνθρωποι στο πλανήτη ζουν με το Διαβήτη ενώ εκτιμάται ως το 2045 θα ξεπεράσουν τα 690 εκατομμύρια.
Ο Διαβήτης αφορά τόσο την αυτοάνοση εκδήλωση (Διαβήτης τύπου 1) όσο και τη χρόνια (Διαβήτης τύπου 2).
Η διατροφή σε κάθε περίπτωση αποτελεί τον πυλώνα μιας αρμονικής συνύπαρξης μαζί του, καθώς αποδεδειγμένα είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και προστασία από τις επιπλοκές του.
Η διατροφή ενός ανθρώπου με Διαβήτη δε διαφέρει σε τίποτα με την υγιεινή διατροφή που θα πρέπει όλοι να ακολουθούμε.
Ο ρόλος του διαιτολόγου στο Διαβήτη αφορά, την εκπαίδευση όλων των μελών της οικογένειας με στόχο την αυτοπαρακολούθηση, τη βελτίωση της οικογενειακής και ατομικής διατροφής, τον έλεγχο βάρους, τον ιδανικό τρόπο μαγειρέματος, την σωστή μεριδοποίηση του γεύματος και φυσικά την ενθάρρυνση αύξησης της φυσικής δραστηριότητας.
Η διατροφή στο Διαβήτη αλλά και για την πρόληψη της εμφάνισής του πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως φρούτων και λαχανικών, αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με ολικής άλεσης, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, υγιεινά σνακ και όσο το δυνατόν λιγότερη πρόσληψη ζάχαρης και αλατιού από τα τρόφιμα και τα ποτά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!