14 Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Διαβήτη

WDD18

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Μέρας: Διαβήτης και οικογένεια

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών στο Διαβήτη (ESDN) του EFΑD καλεί τους διαιτολόγους στην Ευρώπη να διαδραματίσουν ένα βασικό και καθοριστικό ρόλο στη στήριξη και εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη, που αποτελούν ταυτόχρονα μέλη μιας οικογένειας, σχετικά με την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη διαχείριση του διαβήτη και να επιτευχθεί ένα σχέδιο για μία καλύτερη καθημερινή διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για όλη την οικογένεια.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαιτολογικών Συλλόγων (EFAD) και οι κατά μέρους εθνικοί Σύλλογοι και Ενώσεις, όπως είναι η ΕΔΔΕ στηρίζουν την πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Διαβήτη (IDF) για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (WDD), η οποία κάθε χρόνο δίνει ένα ξεχωριστό θέμα που να αφορά την ασθένεια του διαβήτη αλλά και τα άτομα με κάθε τύπο διαβήτη. Έτσι φέτος το θέμα του IDF είναι «Διαβήτης και Οικογένεια» και όλοι επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον και τις πρωτοβουλίες μας στο σημαντικό ρόλο των διαιτολόγων στη διαχείριση της νόσου, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της, ειδικότερα στα πλαίσια της παρουσίας και λειτουργίας των ατόμων με διαβήτη μέσα στην οικογένεια.

Οι διαιτολόγοι λοιπόν στην Ευρώπη, αλλά και σε κάθε μέρος του κόσμου, έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο διατροφής και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τον διαβήτη τους. Επιπρόσθετα, οι διαιτολόγοι μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό μέσα στην κοινότητα στην εκπαίδευση όλων των μελών της οικογένειας σχετικά με τη σημασία του τρόπου ζωής και της υιοθέτησης μιας πιο υγιεινής διατροφής ως βασικά συστατικά της πρόληψης και της διαχείρισης της νόσου.

Επομένως, τόσο οι διαιτολόγοι όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι μια υγιεινή οικογενειακή διατροφή είναι η ιδανική διατροφή για τον διαβήτη και η «δίαιτα για τον διαβήτη» θα μπορούσε απλά να είναι μια υγιεινή διατροφή για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως ΕΔΔΕ ξέρουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ουσιαστική και επιστημονική υποστήριξη των ατόμων με διαβήτη.

Διαβάστε την επιστολή - δελτίο τύπου του EFAD

Κατεβάστε το υλικό του EFAD